Hanzeheerd De Bongerd wordt onderdeel van Stichting IJsselheem Holding

Woonzorgconcern IJsselheem en zorgorganisatie Hanzeheerd gaan fuseren. Nadat beide organisaties vorig jaar november een intentieovereenkomst tekenden, hebben nu ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) groen licht gegeven.

“Het tempo waarmee de instanties tot een positief besluit zijn gekomen onderstreept de meerwaarde en noodzaak die Hanzeheerd en IJsselheem zelf in de fusie zien”, aldus Hanzeheerd. De bestuurlijke fusie gaat per 1 juni in. Daarmee wordt Hanzeheerd onderdeel van Stichting IJsselheem Holding.

Compexere zorgvraag
Woonzorgcentrum de Bongerd in Hattem maakt deel uit van Hanzeheerd, evenals Brinkhoven in Heerde. De organisatie biedt daar verpleging en verzorging aan ouderen. Hanzeheerd maakt de transitie van verzorgingshuis naar verpleeghuis, omdat de zorgvraag toeneemt en steeds complexer wordt. Medio 2020 concludeerde bestuurder Jos Bleijenberg op basis van een interne en externe analyse:… ‘dat blijvende samenwerking moet worden gezocht met een collega-organisatie om zorg aan cliënten toekomstbestendig en kwalitatief verantwoord voort te kunnen zetten.’ In november 2020 spraken IJsselheem en Hanzeheerd de intentie tot fusie uit wat in de afgelopen maanden verder is uitgewerkt.

Herkenbare verbondenheid
Jos Bleijenberg is blij over de aanstaande fusie. “Hiermee kunnen De Bongerd en Brinkhoven zich verder ontwikkelen tot professionele verpleeghuiszorg, met behoud van hun herkenbare verbondenheid met de lokale samenlevingen in Hattem en Heerde. IJsselheem is goed in grootschalig organiseren en lokaal uitvoeren. Dat merken we al in onze samenwerking op het gebied van de behandelfunctie en het gaat enorm helpen in de verdere transitie van de beide locaties.”

IJsselheem
In Zwolle, Kampen en Zwartewaterland heeft IJsselheem woonlocaties en in Kampen en Zwolle revalidatiecentra. Naast zorg en behandeling op deze locaties biedt de organisatie wijkverpleging en revalidatiezorg aan huis in de drie gemeenten. IJsselheem ziet goede mogelijkheden om beide locaties van Hanzeheerd, met behoud van couleur locale, op te nemen in haar zorgaanbod.

Gezamenlijk doel
Karin Leferink, bestuurder van woonzorgconcern Ijsselheem: “De professionals in beide organisaties werken vanuit een cliëntgericht principe. Wat is belangrijk voor een cliënt? Daar anticiperen wij op. In dat opzicht is het bieden van passende zorg een belangrijk uitgangspunt in onze samenwerking. Het mooie van het versterken van de twee locaties is dat niet alleen de zorg naar een hoger niveau gaat, maar ook voor medewerkers geldt dat er zekerheid van werkgelegenheid wordt geboden.”

Blijenberg treedt terug
De Stichting Hanzeheerd gaat onder Stichting IJsselheem Holding vallen en blijft bestaan totdat op een later moment ook juridisch gefuseerd wordt. Met deze bestuurlijke fusie treedt directeur-bestuurder a.i. Jos Bleijenberg terug. “Hij rondt daarmee een intensief jaar af van ingrijpende coronabesmettingen en tegelijkertijd strategische herbezinning op de toekomst van Hanzeheerd.”

De dagelijkse leiding op beide locaties blijft in handen van Bea Koele en Inge van Loo.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in