Onthulling van 3 bronzen hoofden op Tinneplein in Hattem

De bronzen hoofden van 3 prominente Hattemers waren in maart al even te zien in een etalage in de Ridderstraat. Nu zijn ze met doeken omhuld en op hun definitieve sokkels bevestigd op het Tinnepelein, wachtend op de officële onthulling op donderdag 23 mei.

Tinneplein
Het Tinneplein is een belangrijke plek voor Hattem. Vroeger stond daar kasteel de Dikke Tinne. De stadsgidsen van Hattem kwamen met het idee om het Tinneplein op te luisteren met koppen. Samen met de gereconstrueerde kooi van Wassenaer die daar al staat, wordt het weer interessante plek om te bezoeken.

Befaamde Hattemers
Er komen drie befaamde Hattemers bij die in brons vereeuwigd zijn: Dr. J.H. Sypkens Smit, Generaal F.A. Hoefer en H.W. Daendels. De beelden zijn gemaakt door drie beeldhouwers van het Beeldhouwersgilde Hattem Roely Aalbers-Moes, Erica Hadjidakis en Emke Kuiper.

Daendels
Herman Willem Daendels is in Hattem geboren en iedereen kent wel het Daendelshuis waar hij gewoond heeft en het Daendelspoortje, waardoor hij zijn bruid geschaakt heeft. Daendels speelde als patriot een grote rol bij de democratisering van ons land. En hij heeft onze stad verdedigd toen het werd aangevallen.

Hoefer
Generaal Hoefer was niet alleen stadsarchivaris, maar ook de grondlegger van onze huidige Monumentenzorg. Hij heeft gezorgd dat de Andreaskerk en de Dijkpoort gerestaureerd werden toen ze er behoorlijk verpauperd bij stonden. Daarnaast heeft hij diverse musea opgericht.

Sypkens Smit
Dokter Sypkens Smit is nog weer later geboren. Velen hebben hem nog gekend, niet alleen als huisarts, maar ook als zeer betrokken mens bij veel verenigingen.

Onthulling 23 mei
Vanaf de Markt gaat stadsgids Gerard Libert op donderdag 23 mei om 19.15 uur je naar het Tinneplein begeleiden. Hij weet veel te vertellen over de rol die deze mannen in de geschiedenis van Hattem hebben gespeeld. Onder tromgeroffel van het Sint Annagilde worden de hoofden op om 19.30 uur onthuld door Menno Sypkens Smit (zoon van -), Hans Veltkamp (oprichter Generaal Hoefer Stichting) en burgemeester Jan Willem Wiggers (voorzitter van Commissie Daendels).

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in