‘Hattem Roeit’ bij HT en MMR

Sloeproeivereniging ‘Hattem Roeit’ is afgelopen vrijdag met twee teams de Waddenzee overgestoken tijdens de jaarlijkse Harlingen-Terschelling Roeirace. Op zaterdag deed een derde team mee aan de Memorial Regatta Rotterdam.

HT-roeirace
De vrijdag na Hemelvaart is traditioneel de dag van de jaarlijkse Harlingen-Terschelling Roeirace. Deze race wordt wel de koninginnerace van het sloeproeien genoemd. Aan de start van de 44e editie verschenen de Heren Voorganck in de sloep d’Isela en een gelegenheidsteam in de WIJsseland.

De weersomstandigheden waren uitermate gunstig met een temperatuur van 19 graden, een matige wind en af en toe bewolking. De route voerde de ploegen langs de zandplaat Griend, een enkele veerboot en zo nu en dan een zeehond. Vele volgschepen begeleidden de roeiers. Zoals te verwachten waren er af en toe flinke golven, maar in vergelijking met andere edities was dit goed te doen. De laatste kilometers van de race vinden plaats in het ondiepe Schuitengat, waar meestal een flinke tegenstroming bestaat en waar veel roeiers tegenop zien, omdat dat het laatste stuk extra zwaar maakt.

Aangemoedigd door vele supporters langs de kant en op meevarende schepen bereikte de WIJsselland uiteindelijk in 4 uur en 8 minuten de haven van Terschelling. Wat voor deze sloep een recordtijd is. De d’Isela had, zoals verwacht, sneller de overtocht volbracht. Na het inhalen van 81 andere sloepen kwam d’Isela als 3e sloep over de finish in een tijd van 2 uur en 50 minuten. In de haven van Terschelling barstte na de finish voor de sloepen één groot, kleurrijk feest los met alle aangekomen sloepen en roeiers en overheerste de blijdschap dat de klus ook dit jaar weer geklaard was.

Memorial Regatta Rotterdam
Afgelopen zaterdag was er in Rotterdam de jaarlijkse Memorial Regatta Rotterdam. Deze roeirace wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de bombardementen van Rotterdam op 14 mei 1940. Hier was het damesteam Sloep Inc. bij aanwezig met de sloep Voorganck.

Na een indrukwekkende minuut stilte, die ingeleid werd met een toespraak van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, viel het startschot voor de bijna 20 sloepen. Via een route van ruim 16,5 km over de Maas en om het Noordereiland, werden de golven bedwongen. Het damesteam wist de route in 2 uur en 15 minuten te volbrengen. Dit leverde een mooie 9e plek op.