Zaterdag is molen De Fortuin opnieuw in gebruik genomen. De afgelopen anderhalf jaar stond de molen stil, omdat er nieuwe roeden geplaatst moesten worden. De ingebruikname ging met veel feestelijkheden gepaard.
Paard en wagen
Vanaf de Markt vertrok een paard en wagen met tarwe naar de molen. Wethouder Auke Schipper en de molenaars stonden samen met de kleinzoon en achterkleinzoon van ingenieur Van Bussel, uitvinder van de Busselneuzen, én veel genodigden te wachten bij de molen op de komst van de aanspanning die werd begeleid door blaaskapel De Hanewakkers.
De tarwe werd door de wethouder naar binnen gebracht en gelost. Op de steenzolder stortte de molenaars de tarwe in de kaar. De heer Van Bussel trok de vang los en zet daarmee het malen van het eerste graan met het nieuwe gevlucht in gang.
Busselneuzen
De stalen roeden van De Fortuin bleken tijdens een inspectie in september 2017 door roest verder aangetast dan verwacht. Om veiligheidsredenen is de molen toen stil gezet. Het laten maken van nieuwe roeden nam een behoorlijke tijd in beslag vanwege het specialistische werk, het beperkte aantal molenmakers en de relatief grote vraag naar nieuwe roeden. De nieuwe roeden lijken qua uitvoering op de roeden die in 1942 op de molen werden geplaatst. Ze zijn voorzien van Van Busselneuzen. Dit is een verbetering van de wiek die er voor zorgt dat de molen makkelijker draait bij weinig wind en onderhoudsvriendelijker is.
Molen De Fortuin is daarmee klaar om weer jarenlang te gebruiken en de molen en de winkel zijn nu ook weer iedere zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur open.
Het is met tranen in mijn ogen nu ik nog steeds wat is voor mij “mijn molen, al sinds1929, mijn geboorte jaar”kan bekijken, al is het van de Engelse kust. Ik woonde ooit aan de Zuidwal in Hattum, lang geleden,familie van de Rouwenhorst en Neuteboom (klompenmakers) .Heb veel foto’s van mijn dierbare “Fortuin” en wil graag iedereen dank zeggen die zo hard blijven werken om het in goede staat te houden.
Krijg er heimwee van!!.