Met Hattems bier de jaarwisseling in

Hoe kan je leven veranderen? Door iets kleins dat groot wordt. Tenminste, dat overkwamen Klaas en Monique Koele van de Hattemse brouwerij De Koele Brouwer.
RTV Hattem sprak Klaas na het Winterfestijn.

Hoe wordt een mens brouwer?
“Een pakketje van de buurman zorgde ervoor dat de eerste biertjes werden gemaakt, waarna er meer en meer biertjes werden gebrouwen. Op een gegeven moment kun je het zelf niet meer wegdrinken, dus ga je het weggeven. Om officieel brouwer te worden, moet de douane zijn goedkeuring geven. Dat gebeurde vorig jaar.”

En de voedsel- en warenautoriteit?
“Bij bier is controle van de douane voldoende, maar geloof me, bij slechte hygiëne wordt het bier zuur. Een betere controle is er niet. Je moet dus wel heel netjes werken. Onze brouwerij naast het huis is niet toegankelijk voor bezichtiging. Daar werken we elk vrij moment om het assortiment op peil te houden én uit te breiden.”

Tijdens het Winterfestijn introduceerden jullie een nieuw biertje, zagen we.
“Klopt, Imperial Chocolate Milkshake Stout ‘Kladdegat’. Een luxe biertje waarin de smaak van koffie en chocola goed te proeven is. We hebben het recept meegenomen uit Zweden waar we op vakantie waren. We kregen het van brouwerij Nerdbrewing uit een andere Hanzestad, Malmö. In Nederland hebben we er een twist aangegeven, omdat we hier met iets andere ingrediënten werken en we er meer ons biertje van wilden maken. Het etiket is blauwgeel, de kleuren van Zweden én van Hattem.”

Je zegt Kladdegat. Wat is Kladdegat?
“Kladdegat is de spookhond van Hattem Onder deze naam verkopen wij specials, zoals de Imperial. In februari 2024 komt er een donker biertje bij. Dat staat nu nog op het vat.
Bier vervangt bij sommige mensen het wijntje. De specials zijn luxere drankjes die uit een luxe glas gedronken wordt. Je gaat er lekker voor zitten.”
In aanloop naar de donkere dagen hebben we nieuwe bieren gebrouwen. De Dubbel ‘Anno 1619’ en de Quadruppel ‘De Baronnenlijn’. Een Porter met anijs zit eraan te komen.

In Hattem kan men ook terecht bij De Leckernij in de Kerkstraat en bij IJscowd aan de Hilsdijk, en in de Hattemse horeca bij bij De Jongens en de Franse School. De overige verkooppunten in de regio staan op de website.

In Gulpen bijvoorbeeld zie je grote velden hop. Waar halen jullie je ingrediënten vandaan?
“De belangrijkste bestanddelen van bier zijn hop, graansoorten, water en gist. We werken momenteel, in een experimentele fase, met granen van de Hattemse molen De Fortuin. Wij proberen zoveel mogelijk met lokale producten te werken.”

Wie zijn ‘we’?
“We is het hele gezin. Met elkaar hebben we de brouwerij opgebouwd. Monique zorgt ervoor dat alles administratief klopt, en dat is veel. Ik doe het andere handwerk, het bier brouwen. Onze kinderen zijn door de week uit huis vanwege hun studie, maar waar ze kunnen, helpen ze door de socials voor hun rekening te nemen. Ze vinden dat wij daar niks van bakken.
Zoiets moet je ook samen doen. Elke avond en elke zaterdag zijn we ermee bezig, naast het ‘gewone’ werk. Dat kun je alleen maar doen als je een goed team bent.”

Waar verkrijgbaar?
Het Winterfestijn heeft voor een run gezorgd op de bieren van De Koele Brouwer. Op de webshop staan dan ook veel bieren als uitverkocht. In Hattem kan men ook terecht bij De Leckernij in de Ridderstraat en bij IJscowd aan de Hilsdijk. Hattemers kunnen 2023 warm en smaakvol uitluiden.

RPM

Meer over Hattem en Kladdegat, lees verder…

 

2 REACTIES

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in