Bridgend door Hattem

Op zaterdag 16 december kun je regelmatig groepjes mensen tegenkomen die van de ene horecagelegenheid naar de andere wandelen. De Hattemer Bridge Sport (HBS) organiseert de Kroegentocht. Johan Winkel, wedstrijdleider, daarover: “Wij doen dit nu voor de 23e keer. In september mailt men ons al: komt-ie weer?”

“Bridge is een competitief spel en heel sociaal. Op de 16e loopt men aan de hand van een loopbriefje naar de volgende locatie, speelt daar een half uur en gaat weer verder. Na drie rondes wordt er heerlijk geluncht en om 17.00 uur rond de prijsuitreiking in De Marke borrelt men na.”

Competitief, internationaal en sociaal
HBS bestaat sinds 27 juni 1984 en telt 55 leden. Door corona is het ledenaantal flink gedaald. De leeftijd is gemiddeld 73 jaar, “maar inmiddels hebben we weer jonge mensen die de cursus volgen. Samen met Heerde en Wezep konden we een goede cursusleider aantrekken. Er zijn ook mensen die naar de Bridge-academie in Zwolle gaan om het spel te leren.”
“Bridge kun je vanaf middelbare schoolleeftijd leren. We hadden zelfs een keer iemand die het als keuzevak kwam doen! Bridge is niet alleen competitief maar het is ook officieel een internationale sport. Dat trekt jongeren. En zoals ik al zei, ook sociaal. Sommige mensen spelen 3 of 4x in de week!”

“Anders dan bij klaverjassen gaat het erom dat je in paren (als familie, vrienden of als bridgegenoten, red.) op een bepaalde manier met eenzelfde kaart speelt. Iedereen speelt dus hetzelfde spel. Bij klaverjassen is het spel afhankelijk van welke kaart je krijgt.”
Krijg je geen gedoe als je mensen indeelt en ze passen niet bij elkaar? “De paren melden zich samen aan. Je moet goed op elkaar ingespeeld zijn. Wij delen de paren vervolgens op sterkte in. Ook op de woensdagavonden in Brasserie de Konijnenberg zijn het paren die bridgen. Van september tot mei komen we zo’n 35 keer bij elkaar. Onder de sporten is bridge een van de goedkoopste (65 euro per jaar).”

Kroegentocht
De kroegentocht op 16 december is reeds volgeboekt (112 paren). Een paar speelt op zeven verschillende locaties, maar omdat er vier kleinere locaties zijn, zijn er negen horecagelegenheden die mee doen: Kota Radja, Vadesto, De Ridderhof, Sec Marché, Everyday Bread & Coffee, Brasserie de Markt, Bij de Jongens, De Normaalste Zaak en Banka.

Meer informatie staat op de website of kun je vragen op: hattembridge@outlook.com

RPM

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in