Hippisch Hattem organiseert KNHS-kampioenschap eventing paarden 2019

Landgoed Molecaten is op 4 en 5 oktober 2019 het decor van het KNHS-kampioenschap eventing voor paarden. Vanuit heel Nederland strijden zo´n 125 combinaties om de nationale kampioenstitels in de klasse L , M en Z. Al vele jaren wordt in oktober onder de naam Molecaten Ruiterdag in Hattem een open eventingwedstrijd georganiseerd. De paardensportbond KNHS heeft het nationale kampioenschap paarden in 2019 toegewezen aan de organisatie in Hattem. Eventing is een tak van paardensport die bestaat uit meerdere onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en de spectaculaire cross-country.

Daarnaast wordt er tijdens de volgende editie van deze Molecaten Ruiterdag gestreden om de eventingtitel voor provinciale teams. Elke provincie stuurt een team van zes ruiters, die allemaal ook individueel meerijden om de L-titel. Een kampioenschap met zijn eigen dynamiek en charme en in sommige provincies sterke selecties. In 2019 won het team uit Noord-Brabant.

Kroon op het werk en tegelijkertijd een duw in de rug
“Dat dit kampioenschap kon worden binnengehaald is voor een groot deel op het conto van Henk Dokter te schrijven,” vertelt Dick Greve namens de organisatie. “Al meer dan 20 jaar is hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van een de meest uitdagende Z-crossen van Nederland. Hij organiseerde een uniek crossbouwteam om zich heen dat jaar in, jaar uit in de bossen van Hattem aan de slag is. Voor hem is het een kroon op zijn werk en in 2019 zal hij alles uit de kast halen om er weer een heel mooie cross met prachtige hindernissen neer te zetten.”

Aan de andere kant is het bijzonder dat de twee jonge parcoursbouwers Elke van Rensen  en Sieto van der Scheer, die respectievelijk in 2017 en 2018 hun licentie hebben behaald, nu gelijk een kampioenschap mogen bouwen. Samen gaan ze deze uitdaging oppakken en de B, L en M-cross ontwerpen en bouwen. 
Door de goede samenwerking met de Molecaten Groep komt er onder andere een nieuwe hindernis in en rond het oude zwembad, een spectaculaire uitbreiding.

Verblijf en gastvrijheid
“Het organiseren van een kampioenschap vergt veel van de organisatie en van Hippisch Hattem. Door de opzet met de teams zullen circa 80 paarden en 100 personen in het weekend van het kampioenschap in Hattem blijven  overnachten. En mega uitdaging, omdat we geen vaste accommodatie hebben waar zo´n gezelschap kan verblijven. Anderzijds willen we ons handelsmerk `gastvrijheid` ook in deze recht doen en wordt er hard gewerkt aan een goede oplossing,” vertelt Dick Greve.

Hattemse inbreng
In de laatste jaren waren er geen Hattemse ruiters die aan het KNHS-kampioenschap eventing hebben meegedaan. Er is momenteel wel veel animo om deze tak van paardensport in wedstrijdverband te gaan beoefenen maar of één van de talenten in 2019 zo gaat presteren dat ze zich kwalificeren voor het kampioenschap moet worden bezien. Zeker is wel dat er één Hattemse actief zal zijn: Ineke Steinmetzis gevraagd om jury te zijn bij het onderdeel dressuur in de L-klasse en deze eervolle selectie heeft ze uiteraard geaccepteerd .

Organisatie en vrijwilligers
De SGW Commissie van Hippisch Hattem is inmiddels druk aan de slag om de totale organisatie vorm te geven. Afgelopen jaar waren ruim 170 vrijwilligers aan het werk tijdens de Molecaten Ruiterdag en bij het kampioenschap zullen dat er zeker 200 moeten zijn. “Dus iedereen die iets wil doen, kan zich melden. In de voorbereiding, op de dag zelf, hele dagen of enkele uren, het maakt niet uit . Voor iedereen is er plek om mee te helpen aan dit mooie en unieke evenement,” is de oproep van Greve.

Meer informatie 
Luister zaterdag 15 december naar Hattem Actueel. Thijs Hoek interviewt Dick Greve dan live in de uitzending.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in