Erfgoed: verleden of toekomst?

Hattem kent veel Erfgoed. Bekende Erfgoedaanbieders zijn De Dijkpoort, Heemkunde Hattem, de Stolpersteine, de musea en de molen. Vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact wordt  woensdag 15 november in Harderwijk het eerste regionale erfgoedcongres georganiseerd.

“De Erfgoedaanbieders en alle vrijwilligers zijn van harte welkom,” aldus de organisatie. Het congres gaat over hoe we met elkaar het Erfgoed toekomstbestendig houden. Hoe we onze geschiedenis, die te zien is op de verschillende Erfgoedlocaties, door kunnen geven aan de volgende generaties en aan verschillende groepen mensen.

Het congres is voor erfgoedaanbieders gratis te bezoeken en zal plaatsvinden in Harderwijk. Het plenaire ochtenddeel is in de Catharina kapel, Harderwijk. In de ochtend is daar de opening door de Harderwijkse cultuur & erfgoed wethouder Martijn Pijnenburg, met een kwinkslag door het Rondeel. Vervolgens de key-note spreker Charlotte Rixten, hoofd academisch Erfgoed TU Delft, en ooit de jongste museum directeur van Nederland. Zij zal vertellen over de nieuwste ontwikkelingen en het belang van het lokale erfgoed. Ben Bregman van Erfgoed Gelderland neemt het publiek mee naar de praktische inzet van erfgoedmiddelen op de locaties. Na de lunch met een virtuele presentatie van de Gelderse Academie, gaat men in subgroepjes uit een naar workshops op de diverse prachtige erfgoedlocaties in Harderwijk.

“Het regionale erfgoedcongres is dé plek om het lokale erfgoed in de schijnwerpers te zetten. Waar zit onze kracht? Wat houden we vast? Wat willen we aanpassen? Wat is ongemakkelijk erfgoed? Wat zijn de ontwikkelingen? Wat kunnen erfgoed experts en onderzoekers met ons delen? Wat kunnen we van elkaar leren? Dit zijn de onderwerpen die op het erfgoedcongres in Harderwijk aan bod zullen komen.” vertelt Edith de Jong die namens Cultuurplein verantwoordelijk is voor de organisatie. ‘Het wordt een inspirerende dag op de aantrekkelijke erfgoedlocaties in Harderwijk met onder meer: toelichtingen op de nieuwste ontwikkelingen door experts in het veld, veel ruimte voor het netwerk en kennisuitwisseling tijdens de workshops,” aldus de Jong. Erfgoedaanbieders die nog last minute willen deelnemen aan het erfgoedcongres kunnen zich opgeven via  l.veldhuizen@cultuurpleinnoordveluwe.nl Op de website van Cultuurplein is extra informatie te vinden.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in