VVD: “Wil Hattem de Mercedes van dit college wel betalen?”

De 1e begroting van dit nieuwe college, net als het coalitieakkoord vol plannen die flink geld gaan kosten. Klinkt mooi, maar wie gaat dit betalen? Wordt het een “Deux Chevaux of Mercedes?” Deze begroting maakt duidelijk wat deze ambitie (de Mercedes) de Hattemers gaat kosten.

Waarom maakt dit college niet de keus om de vaste lasten zoals de OZB niet te verzwaren en de Hattemer het vertrouwen en de mogelijkheid te geven om hun geld zelf in te zetten voor bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen? Stop met betuttelen en bedenk het als college niet allemaal zelf door maatregelen te verzinnen die (bijna)  niet uit te voeren zijn en veel geld kosten!

Lastenverzwaring?, denkt u nu als Hattemer. Maar ik heb toch vorige week gelezen dat ik geld terugkrijg? U doelt daarmee op de door het college aangekondigde compensatie voor de aanslag van Vitens die net voor Kerst 2017 op uw deurmat viel, met daarin het extra bedrag van 60 euro. Wat u niet weet en leest, is dat dit een sigaar uit eigen doos is, en u dit geld zelf gaat betalen door de aangekondigde lastenverzwaring.

Zoals eerder gezegd zien wij nu het financiële resultaat van het huidige coalitieakkoord. De ambities in dit coalitieakkoord zorgen voor een forse toename van de schulden. De provincie Gelderland waarschuwde ons in januari al en gaf ons het advies om hier rekening mee te houden bij de omvang van toekomstige investeringen. Voor ons een duidelijk signaal, maar zo te zien niet voor dit college.

Wij maken ons oprecht zorgen over de risico’s die wij als Hattem lopen door de vele leningen die wij aangaan. Waarom bijvoorbeeld een verhoging van het budget van het eerste scholencluster van 3 miljoen naar 6,9 miljoen? Wordt dit een tweede zwembad? En dan hebben we het nog niet eens over de andere risico’s, zoals het niet opnemen van de reservering voor de bijdrage aan de aansluiting A28.

Ook zetten wij vraagtekens bij de noodzaak van het ene onderzoek na het andere onderzoek, zoals de bestrating op de Markt en  het groenonderhoud van de openbare ruimte. Waarom niet gewoon de mouwen opstropen en de verrommeling in de woonwijken aanpakken?

Uit deze begroting blijkt dat er meer dan een miljoen uit de gemeentelijke spaarpot gaat. De OZB gaat met 7,4% omhoog en het vastrecht afvalstoffenheffing met 10 euro per huishouden. Verder lopen wij als gemeente onaanvaardbare risico’s.

De fractie van de VVD denkt aan Hattem en onze toekomstige generatie, en kan niet anders dan tegen deze in onze ogen risicovolle begroting stemmen. Wij kiezen duidelijk voor een goede middenklasser, want deze Mercedes kunnen we met ons allen voorlopig nog niet betalen.

@VVD Hattem

Begroting 2019

 

1 REACTIE

  1. Ik weet wel waarom er eerst onderzoek wordt gedaan: je wilt toch niet weer zo’n debacle als de markt, gerealiseerd door VVD, nu is!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in