‘The Armed Man’ door Huygens Vocaal Ensemble en Cantabile

Kamerkoren Cantabile uit Hattem en Huygens Vocaal Ensemble uit Zwolle bundelen hun krachten en verzorgen op zaterdag 24 oktober onder leiding van Hans Tijssen een uitvoering van ‘The Armed Man’. Het concert is in Theater De Spiegel in Zwolle en begint om 20.30 uur.

The Armed man is de titel van een mis, gecomponeerd door de Welshe componist Karl William Jenkins. Dit stuk heeft als ondertitel “A Mass for Peace” ofwel ‘Een mis voor de vrede’. De twee koren en vocale solisten zullen begeleid worden door koperblazers, slagwerkensemble, orgel en strijkensemble.

The Armed Man in essentie een anti-oorlog-stuk. Het werk is opgebouwd rond het ordinarium van de christelijke mis, die gecombineerd wordt met andere bronnen. Zo is in het eerste en het laatste deel van The Armed Man het vijftiende-eeuwse volkslied “L’homme armé” gebruikt.

De teksten die worden gebruikt zijn onder te verdelen in drie categorieën: heroïsche teksten over oorlog en geweld, smartelijke teksten over de gevolgen van het geweld en tenslotte de teksten die hoop brengen en die erop wijzen dat duurzame vrede mogelijk is. Het geheel wordt samengebonden door de oproep tot gebed en de misdelen (Kyrie, Sanctus/Benedictus en Agnus Dei).

Karl Jenkins droeg het stuk oorspronkelijk op aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis die plaatsvond terwijl hij aan zijn compositie werkte. In het jaar waarin Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden geleidelijk aan werd bevrijd, krijgt deze muziek extra betekenis.

Kaarten boek je via www.eventrbrite.nl. Er is plaats voor maximaal 100 bezoekers.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in