Daendelslezing over de Nederlandse Burgeroorlog

De Daendelslezing van dit jaar heeft het onderwerp De Nederlandse Burgeroorlog 1748-1815 en wordt verzorgd door Dr. Olaf van Nimwegen. Van Nimwegen is militair historicus en lector aan de Universiteit Leiden.

Op 5 september 1786 stuurde stadhouder Willem V van Oranje Nassau 800 man troepen naar de opstandige steden Hattem en Elburg. De burgers waren in verzet gekomen tegen de in hun ogen tirannieke macht van Willem V en diens aanhangers. Deze gebeurtenissen vormden de opmaat tot de burgeroorlog die in mei 1787 in de provincie Utrecht losbarstte en zijn dieptepunt bereikte toen een Pruisische interventiemacht van 20.000 man de Republiek binnentrok en Holland bezette.

Het Vocaal Ensemble Cantabile o.l.v. Hans Thijssen en de leden van het Sint Anna Schuttersgilde verlezen dit jaar ook hun medewerking aan de bijeenkomst.

De lezing wordt georganiseerd door de Commissie Daendels in samenwerking met de Kunstkring Hattem, de Vrienden van het Voerman Museum Hattem en de vereniging Heemkunde Hattem.

De toegang op woensdag 17 oktober is gratis en de lezing wordt gehouden in de Grote of Andreaskerk. De aanvang is 20.00 uur.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in