Op weg naar Oekraïne

Vrijdag 13 september hebben verschillende vrijwilligers vrachtwagens geladen met hulpgoederen voor Oekraïne. Zaterdagmorgen 14 september om 05.00 uur vertrekken Dick Groeneveld en Jaap Prijs naar Oekraïne, samen met (broer) Johan Groeneveld en zijn vrouw Roelie in de tweede vrachtwagen.

Hattemer heeft veel geschonken aan de organisatie, de Stichting Oekraïne Projecten, maar ook Nieuwerkerk aan den IJssel en Assen lieten zich van de beste kant zien. De vrachtwagens zijn geladen met voeding, kleding, dekens en medische hulpmiddelen. Met een vracht van in totaal veertig ton gaan de chauffeurs op pad.

Groeneveld heeft in december 2022 voor het eerst een transport gedaan. Dit is zijn achtste rit. ‘De eerste keer zag ik er erg tegenop. Je bent niet meer verzekerd, geen ziekenfonds niets. Het is een oorlogsland. De eerste keer was het ook spannend waar we moesten wezen, noem maar op, maar dat weten we nu wel.

Maandagochtend staan we aan de grens waar je meestal vijf, zes uur moet wachten vanwege de papieren en controles. We zijn herkenbaar als humanitair dankzij de rode vlag van het Rode Kruis. Andere chauffeurs laten ons daarom voorgaan. We rijden dan door naar het depot, veertig km over de grens. De spullen worden gelost en verder verspreid. Dat gebeurt deels daar in de regio, maar ook verder Oekraïne in, dichtbij het oorlogsfront waar de spullen hard nodig zijn omdat er gebrek is aan alles.’

Prijs was de eerste keer zijn bijrijder en nu weer. ‘In november ga ik met een andere bijrijder. Er is veel animo voor die plek’, aldus Groeneveld. ‘Het is heel dankbaar werk. Als je er een keer geweest ben, ga je zo weer. De tranen sprongen me de eerste keer in de ogen. Kinderen van vijf, zes jaar in een hempje in de modder, geen schoenen niks. Dat grijpt erg aan.’

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

 

1 REACTIE

  1. Goed bezig mensen goede reis en terugreis, groeten van Peter van der Heide vrijwilliger bij de Bananendozen actie van de Frieze rijders Haulerwijk.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in