Brede welvaart: Hattem redelijk in middenmoot

Waar krijg je de meeste levenskwaliteit voor de aankoopprijs van een huis? Met deze vraag opende de NRC op 13 augustus een artikel over de relatie tussen de prijs van het huis en levenskwaliteit. Hattem staat op plek 200 (van de 342 gemeenten). Het blijkt dat de Veluwe een van de gebieden is waar het goed toeven is.

Het onderzoek, de zogeheten Brede Welvaartsindicator (BWI) uitgevoerd door de Rabobank en de Universiteit van Utrecht, werd door de NRC geanalyseerd.
De huizenprijzen per vierkante meter zijn afgezet tegen BWI in de verschillende regio’s. De BWI beschrijft elf dimensies van welvaart: inkomen, baanzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, werkprivébalans, sociale contacten, maatschappelijke betrokkenheid, subjectief welzijn, huisvesting, veiligheid en milieu.
Daarnaast hebben de Rabobank en de universiteit een enquête uitgevoerd om de ervaren werkelijkheid te meten, wat anders is dan de feitelijke. Mensen kunnen zich minder veilig voelen, terwijl de cijfers niet wijzen op een verminderde situatie van veiligheid. Deze enquête is meegenomen in het totaal. Op haar site licht de Rabobank haar onderzoeksmethode toe. De cijfers uit 2024 zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Wil je fijn voor het minste geld wonen, dan is Pekela de beste keuze. Waarom Hattem op nummer 200 staat, wordt in het onderzoek niet verder toegelicht. Hattem zit onderaan in de middennoot. Misschien zijn betaalbaarheid en de beleving van welvaart redelijk in balans (?). Uiteindelijk is wonen (of je thuisvoelen) een subjectieve beleving en afhankelijk van de persoonlijke situatie schiet een eigen woonplaats op de lijstjes omhoog of juist naar beneden.

bronnen:
Rabobank
NRC

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in