De twee veiligheidsregio’s die samen de Veluwe beheren, roepen hulp in van inwoners en vakantiegangers om natuurbranden te voorkomen. “Zorg ervoor dat er geen vuur in de natuur komt.”
Klaas Noorland van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar Hattem ook toebehoort, geeft aan dat het heel droog is op de Veluwe. “We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie, nu dus ook op de Veluwe. Dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker.”
De specialist op gebied van natuurbranden geeft aan dat het blussen van een brand op de Veluwe best lastig kan zijn. “In het geval van brand zal je steeds vaker zien dat we met tien wagens die kant op gaan in plaats van twee.” Daarbij zullen ook extra waterwagens worden gestuurd, omdat er niet overal waterpunten zijn in het natuurgebied.
Hulp van het publiek essentieel
“Vaak als wij in beeld komen, is er al iets gebeurd en dat willen we liever voorkomen”, zegt Noorland. Zijn belangrijkste tip is dan ook: zorg ervoor dat er geen vuur in de natuur komt. Dat klink misschien abstract, maar er zijn zat dingen te doen om dat te voorkomen.
Noorland geeft verschillende tips:
- Ga niet barbecueën op vaste brandstoffen zoals kolen of hout
- Parkeer niet met een hete uitlaat op hoog en droog dood gras
- Laat geen wensballon op of steek geen vuurwerk af
- Wees alert op verdachte situaties
- Rook niet in de natuur
- Gooi geen glas op de grond
- Maak je dakgoten leeg van dode bladeren
In deze video geeft de Veiligheidsregio een toelichting op de tips:
Sinds 18 juli geldt voor de hele provincie Gelderland al de hoogste alarmfase op het gebied van natuurbranden: fase 2. Dit geeft de veiligheidsregio de mogelijkheid om sneller op te schalen bij eventuele branden.
In maart brak er al een natuurbrand uit in Vierhouten. Dat was de eerste van dit seizoen. De brand was toen al binnen vijf minuten onder controle doordat de brandweer een verkenningsvliegtuigje had ingezet. Dit wordt deze zomer vanaf Teuge nog veel vaker gedaan. De schade bleef daardoor beperkt tot een stuk heide van 100 bij 25 meter. “Dat is het hele doel van deze opschaling naar fase 2”, vertelde de Veiligheidsregio toen al.
Klaas Noorland geeft ook tips wat je moet doen als je een natuurbrand ziet:
- Bel meteen 112
- Geef zo goed mogelijk de locatie door, dat kan tegenwoordig met telefoon makkelijk
- Breng jezelf in veiligheid door haaks op het vuur weg te komen, het liefst tegen de wind in