Hattem start proef met de snuffelfiets

Hattem start een proef met de snuffelfiets. Een snuffelfiets is een fiets die is uitgerust met sensoren die de lokale luchtkwaliteit (anoniem) meet op de gefietste routes. De snuffelfiets heeft als doel om data over de luchtkwaliteit in de stad te meten. Via 25 snuffelfietsen verkrijgt Hattem inzicht in de mate van concentraties van fijnstof in de stad. Hiermee is het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen en zo een gezondere leefomgeving te creëren.

Neus van onze stad
Actief fietsende Hattemers kunnen zich aanmelden voor een sensorkastje. De proef loopt in eerste instantie tot 1 juli 2023. Daarna volgt een evaluatie. Wethouder Tjitske Siderius, verantwoordelijk voor duurzaamheid, is erg enthousiast over de snuffelfiets. ‘De fietsende Hattemer is straks de neus van onze stad. Al fietsend verzamelen 25 Hattemers data over de luchtkwaliteit in Hattem en daarmee dragen ze uiteindelijk bij aan het verbeteren van de leefomgeving van álle Hattemers. Zo maken we samen van Hattem een nog fijnere en mooiere stad’, aldus Siderius.

Om deel te nemen aan de proef zijn er enkele voorwaarden. De snuffelfietser:
– woont in Hattem;
– werkt, studeert óf gaat naar school in Zwolle en maakt minimaal drie keer per week gebruik van de fiets als vervoersmiddel naar Zwolle;
– gebruikt de fiets als vervoersmiddel binnen Hattem (hoe meer en hoe vaker iemand door de stad fietst, hoe beter);
– is bereid zelf het kastje regelmatig op te laden;
– vindt het leuk om mee te werken aan een experimenteel project en draagt fietsen en schone lucht een warm hart toe;

Eigen inzicht
Daarnaast krijgt een deelnemer inzicht in de door hem of haar verzamelde data (via een online pagina). De deelnemer dient daarvoor wel akkoord te gaan met een verwerkersovereenkomst (in het kader van de AVG).

Aanmelden voor een sensorkastje
Aanmelden voor deelname aan de snuffelfiets kan door een mail te sturen naar gemeente@hattem.nl o.v.v. Snuffelfiets. Je ontvangt een bevestiging van deelname vanuit gemeente Hattem. Daarna kan de aanmelder zich inschrijven in Zwolle. De kastjes worden, na een bevestiging van deelname vanuit gemeenten Hattem en Zwolle, uitgegeven in het stadskantoor in Zwolle. Deelnemers wordt gevraagd hier wel rekening mee houden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in