Aan het woord wethouder Tjitske Siderius

Sociale verbinding koesteren

Deze week ben ik precies 100 dagen wethouder in ons mooie Hattem. Wat een enorme belevenis! Ondertussen liggen er voetstappen van mij in de prachtige Hoenwaard, waar ik door vogelaars Roel en Tonny de geheimen van dit natuurgebied heb ontdekt. Edith nam me mee naar ‘haar’ Dijkpoort, waar ze kinderen de verhalen van deze. Bijzondere stadspoort vertelt.

Conny, Evelyn en Christina lieten me kennis maken met de Oekraïense kinderen die in Hattem op school zitten. De medewerkers van Zoethout serveerden voor het stadsbestuur een heerlijke lunch. Theo en Mathieu lieten ons de machtige machine van Molen de Fortuin zien. Overal waar ik kwam, kreeg ik een warme ontvangst.

Wat me opvalt aan Hattem is dat de sociale verbinding zo sterk is. Dat moeten we met elkaar koesteren. Als wethouder Jeugd heb ik een fascinatie voor de ontwikkeling van kinderen. Elk kind verdient een goede start van het leven. De eerste 1000 dagen in het leven zijn hierin belangrijk: als deze goed en prettig verlopen, dan heeft een kindje daar het hele leven wat aan.

Ik vind het dan ook fantastisch dat elk kind op een Hattemse basisschool meerdere keren de Dijkpoort bezoekt om creatief bezig te zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die creatief bezig zijn vindingrijker zijn, meer zelfvertrouwen hebben en gedachten en gevoelens beter kunnen uitdrukken. Wat een rijkdom om onze kinderen de kans te geven om de mooie kanten van kunst, cultuur en erfgoed te ontdekken. Ook als wethouder Duurzaamheid werk ik voor die toekomstige generatie.

We moeten zuinig zijn op de mooie natuur die we in Hattem hebben, zodat het ook in de toekomst fijn en prettig is om in Hattem te wonen. We proberen daarom onze jeugd kennis te laten maken met natuur en milieu en hen te betrekken bij het duurzaam omgaan met de wereld. Dat levert niet alleen kennis op over duurzaam gedrag, het levert veel meer voor hen op.

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Een plek waar veel van die dingen samen komen voor kinderen, is ons onovertroffen Bakkerijmuseum. Kortgeleden was daar brand in een oude schoorsteen. Alweer een tegenslag voor dit erg leuke museum voor kinderen.

Het waren al zware jaren voor het museum, omdat ze maanden dicht zijn geweest door corona. Mijn tip voor de herfstvakantie: breng een bezoek aan het Bakkerijmuseum met de
(klein)kinderen. Daar hebben zowel het Bakkerijmuseum, de kinderen en daarmee onze (toekomstige) stad heel veel aan!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in