Gevelstenen laten Hattemse geschiedenis leven

Op 11 september werden er gevelstenen geplaatst op panden in de Achterstraat 6, 25 en 34 en op Noordwal 13, verwijzend naar de historie van deze panden. Het Beeldhouwersgilde Hattem is hiervan de initiatiefnemer.

RTV Hattem vroeg projectleider Dries Jonker naar het hoe en waarom: ‘Als gilde wilden we voor de stad iets doen. Noem het verfraaiing. In 2015 waren er al een paar geplaatst en nu dus deze nieuwe serie. De stenen moeten een relatie hebben tot de functie van het gebouw of tot het beroep van de voormalige bewoner.
Een voorbeeld is het schildersbedrijf van Duinkerken in de Achterstraat, dat nu weg is. Op no. 34 in dezelfde straat woonde Mulder in een stadsboerderij. In die jaren waren er meer dan tweehonderd koeien in de binnenstad.
Alle gevelstenen zijn door het gilde ontworpen. Aan de Noordwal was Veltkamp’s klompenmakerij. Voor de klompenmakerij moesten we de officiële kleuren gebruiken, want elke klompenmakerij had zijn eigen kleuren.’

Casper en Asselien Spannenberg over ‘hun’ steen
‘Wij vinden het heel mooi! Mede doordat Asselien haar opa Jan Veltkamp er heeft gewoond en haar vader Dirk Veltkamp met zijn broers en zuster er zijn geboren.
Vader Dirk Veltkamp heeft het bedrijf van zijn vader voortgezet tot 1960. Op de foto’s aan de Noordwal zie je de klompenmakerij onderaan de wal tegenover de woning.
Ze moesten vroeger heel hard werken om rond te komen. Vader Veltkamp zag er als een berg tegenop om de prijs van de klompen met drie of vier cent te verhogen. Het sjouwen met de grote blokken hout, alles was met de hand. Mensen liepen niet voor niets krom van het zware werk. Dit is nu wel anders gelukkig. Laten we blij zijn dat heel veel werk nu wel makkelijker is.
We zijn blij met deze gevelsteen. Ook dit mag in herinnering blijven.’

Boekje
Bij TIP aan de markt ligt het gevelstenenboekje dat het gilde destijds samen met Heemkunde heeft gemaakt. Voor deze nieuwe serie gevelstenen wil het gilde t.z.t. een nieuwe uitgave maken want ‘ik heb hier als jochie rondgelopen. De geschiedenis van Hattem mag niet verloren gaan,’ aldus Jonker.

Van de redactie: HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in