Oud-Hattemer op filosofenkring: ethiek in een marktsamenleving

Op 26 september 2023 houdt oud-Hattemer Edgar Karssing een lezing met de titel “Ethiek in een marktsamenleving.  Adam Smith als leermeester”.
Edgar Karssing is hoogleraar Filosofie, Beroepsethiek en Integriteitsmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.
De avond wordt georganiseerd door de Filosofische Kring Hattem en Vrijzinnigen Hattem en vindt plaats in De Marke, Daendelsweg 2, 8051 DX Hattem.
Aanvang 20.00 uur. Entree: € 10,00

Goede samenleving
Onze economie die ons zoveel voorspoed heeft gebracht, botst tegen keiharde grenzen: klimaat, biodiversiteit, armoede, ongelijkheid en uitbuiting. Om er maar een paar te noemen. Is de econoom Adam Smith de bron van heel veel kwaad?
Zijn boek De welvaart van landen uit 1776 wordt immers gezien als de bijbel van het kapitalisme. Smith was echter ook moraalfilosoof en zich terdege bewust van de feilbaarheid van mensen in een imperfecte wereld en de tekortkomingen van de economie.

Edgar Karssing laat in zijn lezing zien dat Adam Smith als leermeester ons wenken geeft voor een goed leven en goed samenleven. Hoe ontwikkelen we ons moreel kompas, wat zijn onze tekortkomingen – zijn wij niet allemaal op z’n tijd partijdig, trots, ijdel, lui, slordig, vooringenomen, hoogmoedig, arrogant, onwetend en naïef? Welke moreel kompas is minimaal vereist voor “niet moreel perfecte mensen”.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in