Veel klachten in Hattem van overlast jongeren

De Gelderse gemeente waar de meeste meldingen over jeugdoverlast binnenkomen, gemeten per tienduizend inwoners, is Zutphen. Daar komen zo’n 83 meldingen per tienduizend inwoners binnen. Ook in Hattem (73), Tiel (71) en Zaltbommel (67) komen relatief veel meldingen binnen.

De politie krijgt steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In de eerste zes maanden van dit jaar ging het om bijna 71.000 meldingen in heel Nederland, meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ruim 8.500 meldingen, zo’n 12 procent van het totaal, was afkomstig uit Gelderland. In dezelfde periode vorig jaar kwamen er bijna 7.500 meldingen uit onze provincie. De coronacrisis lijkt voor een flinke piek aan jeugdoverlastmeldingen te zorgen. In 2020, het eerste ‘coronajaar’, verdubbelde het totaal aantal meldingen ten opzichte van 2019 tot recordhoogte.

Fors meer geklaagd
Ook in de eerste zes maanden van dit jaar werd dus fors meer geklaagd. Volgens de politie hoeft de stijging niet direct te betekenen dat jongeren ook écht fors meer overlast veroorzaken: als mensen thuis zijn zien ze meer en melden ze mogelijk ook sneller overlast.

De poltie in Hattem kreeg van januari tot en met juni van dit jaar 90 meldingen van jeugdoverlast binnen. In dezelfde periode in 2020 waren dit er 51. In de eerste zes maanden van 2019 – dus voor corona- waren dat er 23.

Meldingen per maand in 2021:

Januari: 12
Februari: 2
Maart: 12
April: 24
Mei: 20
Juni: 20

Bekijk het aantal meldingen over jeugdoverlast in Gelderland per half jaar:

Procentueel steeg het aantal meldingen over jeugdoverlast in Gelderland met 2,8 procent. In andere provincies nam het aantal meldingen sterker toe. Vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel werd het afgelopen halfjaar flink meer overlast gemeld. In de kustprovincie lag dit aantal bijna tweeënhalf keer zo hoog als in het eerste halfjaar van 2019. In Brabant en Overijssel steeg het aantal klachten respectievelijk 128 en 114 procent.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in