Sibyl Heijnen vertelt over haar kunst in Voerman Museum Hattem

Het Voerman Museum Hattem is trots op zijn exposant Sibyl Heijnen. De expositie van deze kunstenares heeft de titel ‘Sibyl Heijnen en de koeien van de Hoenwaard’. Hier zijn werken te zien die gemaakt zijn van koeienhuiden, -oren en -hoefjes. Heijen maakt kunstwerken van pure materialen, waarbij zij vooral gefascineerd is door de natuurlijke tekeningen van koeienhuiden.

Lezing
Donderdagavond 15 augustus houdt zij hierover een lezing in het Voerman Museum Hattem. De kunstenares gaat dan dieper in op haar bijdrage aan de expositie die nog tot en met 27 oktober in het museum te zien is.

Wie tekent er?
Sibyl Heijen beschouwt zelf haar werk als superrealistisch door het gebruik van de pure materialen. Ze stelt zichzelf bij de verwerking van een koeienhuid de vraag: ‘Who draws the line’. ‘Wie tekent er, De kunstenaar of de koe?’ ‘Alles is er al en ik bepaal wat en hoe de tekening er uiteindelijk uitziet. In het ideale geval geef ik zo zowel het individuele karakter van de koe als van mijzelf weer’, zegt ze daar zelf over. Snijdend, draperend en schilderend gaat Sibyl te werk en zo ontstaat zo uit de koeienhuid het kunstwerk.

Statement
Ze ziet daarbij veel meer in de tekeningen dan je zo op het eerste gezicht zou opvallen. Voor Sibyl is haar werk met koeienhuiden ook een soort ‘statement’, een moment om even stil te staan en ons te realiseren hoe wij met de dieren omgaan.

Internationaal bekend
In haar lezing legt ze ook verband met haar andere werk, want de kunst van Sibyl Heijnen bestrijkt een veel breder terrein dan alleen het werken met dierlijk materiaal. Zo exposeert ze momenteel ook in het Stedelijk Museum in Kampen met de tentoonstelling ‘Sprekend Verleden.’ Sibyl Heijnen woont in Almelo, deed projecten in 25 landen. Ze ontving grote prijzen in het buitenland, werd gevraagd voor een solo-expositie in The National Museum van moderne kunst in Japan, maar exposeerde ook onder meer in Duitsland, Finland, Israël, de Verenigde Staten, China, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Opgeven
De lezing op 15 augustus in het Voerman Museum Hattem wordt gehouden in de ‘Zicht op Hattem-zaal’ en begint om 19.30 uur en tegen 22.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten. Opgeven voor de lezing kan via e-mail bij info@voermanmuseumhattem.nl of  via (038) 444 28 97. Voor 5 euro kun je deze lezing bijwonen en na afloop is er gelegenheid om na te praten met een gratis drankje.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in