Ondernemers willen supermarkt op locatie De Zaaier en niet op Het Veen

Boni, Albert Heijn en Hattemer Ondernemers Vereniging (HAVO) hebben brieven gestuurd aan Provinciale Staten van Gelderland (GS). In de brief van de HAVO verzoekt de ondernemersvereniging de provincie al het mogelijke te ondernemen om de vestiging van een derde supermarkt op ’t Veen te voorkomen.

Aanleiding tot het schrijven van deze brief is het voornemen van B&W een vergunning te verlenen voor de vestiging van een Lidl aan de Populierenlaan. De HAVO heeft verschillende malen aan het college laten weten bezwaren te hebben tegen een supermarkt op een, zoals de HAVO dat noemt, perifere locatie.

Kernwinkelgebied
De HAVO refereert ook aan een brief die zij in maart 2019 hebben ontvangen van gedeputeerde Michiel Scheffer. Deze schrijft dat hij van mening is dat de gemeente Hattem eerst moet aantonen dat er geen schikte plek is in of grenzend aan het kernwinkelgebied (centrum) van Hattem. En dat een discounter aan de Populierenlaan geen negatieve gevolgen heeft voor de winkelcentra van Hattem én Wapenveld.

De HAVO voelt zich door Scheffer gesteund en vraagt de provincie, indien de gemeenteraad instemt met het ontwerpbestemmingsplan ‘Lidl Populierenlaan 14 e.o.’, dit tegen te houden.

Boni en Albert Heijn
Advocaten AKD heeft namens zijn cliënten Boni Markten en Albert Heijn Vosselman eveneens een brief aan GS gestuurd. Hierin verwijst AKD naar de Omgevingsverordening waarin staat waarom het verbod op supermarkten buiten winkelcentra zo belangrijk is binnen de provincie. ‘Supermarkten trekken veel bezoekers aan en zorgen voor synergie met ander dagelijks aanbod (andere, kleinere detaillisten in het centrum). Ze zijn daarom van belang voor de vitaliteit en het functioneren van winkelcentra als geheel.’

Afwijking van deze verordening is volgens AKD ontoelaatbaar. Want indien er in het winkelcentrum geen plek is, of omdat de kern te klein is of omdat het gaat om een historische binnenstad, dan kan in bijzondere gevallen hiervan worden afgeweken zolang er geen negatieve effecten optreden op de bestaande detailhandel. Ook is AKD van mening dat de derde supermarkt niet voldoet aan de bestaande detailhandelsstructuur én de beoogde supermarkt is te groot. Dit zal leiden tot negatieve gevolgen voor de bestaande supermarkten.

De Zaaier
Volgens de cliënten van AKD ‘is de oude locatie van basisschool De Zaaier een geschikt alternatief in vergelijking met de Populierenlaan. Deze locatie ligt weliswaar wat verder verwijderd van de binnenstad, maar sluit wel aan op de locatie van de huidige Albert Heijn waardoor daar een winkelcentrum ontstaat.’

Peter Kerris (PvdA) is verantwoordelijk gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening. In maart 2019 bezocht hij Hattem om zich te laten informeren over ondermeer de ontwikkelingen op ’t Veen.

1 REACTIE

  1. och och wat een ondernemers nu op de zaaier een supermarkt .dat boek is al dicht waarom niet op de markt ruimte genoeg

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in