Wolvenfamilie doet het goed op de Noord-Veluwe

Voor het eerst is de wolvenfamilie op de Veluwe goed op beeld vastgelegd. De familie, bestaande uit acht wolven, trok zondagochtend langs één van de camera’s van de Zoogdiervereniging.

Beelden die zo scherp zijn, zijn zeldzaam en het is de eerste keer dat de hele groep tegelijk op film staat. Daarmee wordt bekend dat er van de negen welpen van 2019 en 2020 nog zeven in leven zijn. En dat duidt op ruim voldoende beschikbaarheid van voedsel: herten en zwijnen. (tekst gaat verder na de video)

De wolvenfamilie
De individuele wolven lijken enorm op elkaar en zijn moeilijk te onderscheiden. Waarschijnlijk loopt ma voorop, gevolgd door de pa en de vier jongen van dit jaar. Even later komen nog twee wolven langs: de pubers die in het voorjaar van 2019 geboren zijn. Hieruit blijkt dat er nog steeds twee jongvolwassen wolven in de roedel aanwezig zijn.

“Geweldige verrassing”
Deze beelden zijn opgenomen in kader van de succesvolle monitoring van wolven op de Veluwe door enthousiaste vrijwilligers van de Zoogdiervereniging. De beelden waren een geweldige verrassing voor vrijwilligers Hans Hasper en Raya Strikwerda die in het gebied de wolven in de gaten houden. ‘Dat vrijwilligers veel wolvendrollen tegenkomen is hartstikke mooi, aldus Mirte Kruit, regiocoördinator van het Wolvenmeldpunt, ’dit laat duidelijk zien wat ze vooral eten: edelhert, ree, damhert en jonge wilde zwijnen.’

Het wolvenpaar kreeg in 2019 vijf welpen. Eén daarvan is in 2019 doodgereden en een ander heeft zich met partner gevestigd op de Zuidelijke Veluwe. Van het vijfde jong uit 2019 is niet bekend waar deze is. Tot de mogelijkheden behoren een dodelijke trap van een edelhert tot vertrek naar Duitsland aan toe. Mogelijk duikt dit dier weer op nadat deze wolf succesvol een eigen territorium gevonden heeft en dit markeert. DNA uit de markeringsdrollen in het nieuwe gebied verraadt dan de herkomst van deze wolf. Veel jonge wolven worden pas weer ontdekt nadat ze succesvol een eigen territorium gevonden hebben en dit markeren door het gebied met poep af te bakenen.

Uitzwermen
Vorig jaar werden vier welpen geboren op de Veluwe. De vier welpen zijn nog allemaal in leven en bij de familie. Lang zal dat niet meer duren. Half februari begint de paartijd: de moeder van de familie wordt dan korte tijd weer vruchtbaar en dat brengt pa in opperste stemming, maar meteen ook wat knorrig naar mannelijke nakomelingen die dat geurtje ook wel interessant vinden. Het kan maar beter meteen duidelijk zijn wie hier de baas is. Veel mannelijke welpen van vorige jaren vertrekken dan ook rond februari uit hun geboorteroedel. De geboorte van de jongste lichting welpen kondigt vaak een volgende exodus aan: wie niet mee wil helpen in het huishouden is niet meer welkom.

Wolven die vertrekken, beginnen eerst met korte uitstapjes en gaan vervolgens voor de grote tocht. Dat is een kriskras zwerftocht op zoek naar een eigen territorium en een partner. Die tocht kan ook weer terugleiden tot in het ouderlijk territorium. Daar zijn ze altijd welkom om te verblijven en weer even op krachten komen, maar uiteindelijk vertrekt elke zoon of dochter naar een eigen territorium, soms meer dan duizend kilometer ver weg en soms pal naast dat van pa en ma.

Bron: zoogdiervereniging.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in