‘Met de koevoet tussen de tanden is minister Mona Keizer op weg naar de eerste woontop’, aldus presentator Sven Kockelmann op 11 december tijdens zijn radioprogramma op NPO1. Met andere woorden, er moet iets gebeuren aan de toenemende woningnood.
Op 5 december verscheen de Woondeal 2.0 Noord-Veluwe, een notitie over woningbouw van onder andere de gemeente Hattem. Daarin lezen we dat er in de periode 2025-2030 in Hattem 335 sociale huurwoningen, 69 middenhuur en 121 koopwoningen gebouwd gaan worden.
RTV Hattem vroeg de gemeente onder andere waar al deze woningen gepland zijn.
De gemeente laat weten, dat deze cijfers inclusief de flexwoningen zijn. De woningen zijn onder andere gepland op het Veen, Dorpsweg 22-24, Dorpsweg 23-25, De Bongerd, de woonzorgzone Geldersedijk, Nieuweweg-Parklaan, Poort van Hattem en Nieuweweg 5A.
Voor de flexwoningen denkt de gemeente aan het braakliggend en voormalige terrein van Brimos in ’t Veen, ter hoogte van de 3e Industrieweg nummer 8 en aan het zuidelijke deel van het weiland gelegen aan de Apeldoornseweg en Wilgenlaan (ter hoogte van Apeldoornseweg 22 t/m 26 en Wilgenlaan 24 t/m 26).
Een andere vraag aan de gemeente was: De wijk ’t Veen moet doorgroeien naar 650 woningen. Betekenen deze cijfers dan er in deze wijk meer huur dan koop komt? Hoe ziet de verwachte verdeling in ’t Veen eruit?
‘Het percentage huur in ‘t Veen is niet hoger dan het percentage koop. De verdeling huur/koop op ’t Veen is vergelijkbaar met de rest van Hattem, alleen het percentage betaalbaar ligt iets lager. Dit komt omdat het hier gaat om een complexe gebiedsontwikkeling. Wel moet worden voldaan aan de betaalbaarheidseisen die zijn gesteld vanuit de toegekende rijkssubsidie voor het gebied (Woningbouwimpuls WBI) – van het totaal aantal woningen moet 57% binnen de betaalbaarheidsgrens vallen.
In ’t Veen zijn nu 135 woningen gerealiseerd en bewoond, namelijk 115 in ’t Veen Noord en 20 in Veenstaete.’
Ondergrondse hoogspanning ’t Veen
Veel hangt in ’t Veen af van het ondergronds brengen van de hoogspanning en het bijbehorend overleg met de ondernemers ter plaatse, mocht hun bedrijf het tracé raken.
‘De start van de verkabeling is afhankelijk van de totstandkoming van de juiste bestemming via het Chw-bestemmingsplan ’t Veen. Wanneer het Chw-bestemmingsplan ‘t Veen na vaststelling (gepland in februari 2025) zonder beroep onherroepelijk wordt, kan circa een jaar later de spade in de grond voor het graven van de kabelsleuf.
Met de ondernemers die raakvlakken hebben met het tracé van de ondergrondse hoogspanning zijn afspraken gemaakt over hetzij verplaatsing, hetzij een zakelijk recht. Ondernemers die buiten het tracé zitten, kunnen ook onder het nieuwe bestemmingsplan hun bestaande activiteiten voortzetten’, aldus de woordvoerder.