Hattemerbroeker (20) ontloopt celstraf voor uitgaansgeweld in Zwolle

Freek H. (20) uit Hattemerbroek hoorde dinsdag 8 maanden cel tegen zich eisen in de rechtbank van Zwolle. Eerder dit jaar mishandelde hij zonder enige reden twee argeloze horecabezoekers in de Zwolse binnenstad. Een van zijn slachtoffers brak daardoor een jukbeen en hield er een beschadigde aangezichtszenuw aan over.

Op vrijdag 24 maart is de destijds 19-jarige Freek H. met vrienden op stap in de Zwolse binnenstad. Een van de vrienden is Jade B., een leeftijdsgenoot uit Wezep. De groep wordt door beveiligers uit café Bloopers in de Voorstraat gezet. Bij het café staat een man rustig een sigaretje te roken.

Twee slachtoffers
Freek H. loopt naar hem toe en deelt een klap uit. Hij loopt vervolgens naar een vriend die op het terras van Bloopers zit. Justitie denkt dat hij vraagt ‘of hij de goede te pakken heeft’. De Hattemerbroeker loopt dan weer terug naar de man en haalt opnieuw vol uit. De man breekt door de klap zijn jukbeen, valt op de grond en beschadigt zijn nieuwe kleding.

De Veluwse vriendengroep verlaat de Voorstraat en enkele minuten later beukt H. een man neer voor de Febo op de Grote Markt. Jade B. bedenkt zich geen moment en mept ook in op het nieuwe doelwit. Ook andere vrienden van de jongens helpen mee om het slachtoffer in elkaar te slaan.

De beide mishandelingen zijn feilloos geregistreerd door de beveiligingscamera’s. Het duurt drie maanden voor de recherche weet wie de agressievelingen zijn. Freek H. en Jade B. worden aangehouden en op het politiebureau geconfronteerd met de beelden. De jongens herkennen zichzelf en schrikken van wat ze zien.

“Ik weet niets meer van die avond,” verklaart H. Hij vertelt de rechter dat hij gestopt is met het drinken van alcohol. “Als ik zo word van alcohol dan wil ik nooit meer drinken en neem nu mijn verantwoording voor wat ik gedaan heb.” De Veluwenaar draait zich om en kijkt zijn slachtoffer, die op de publieke tribune zit, aan. “Het spijt mij ontzettend, sorry.”

Twee schadeclaims
Ook Jade B. kan zich niets meer herinneren van het avondje uit in Zwolle. “Het komt allemaal wel erg goed uit dat geen van beiden nog iets weet,” schampert de officier van justitie. “Ik heb de beelden bekeken en de heren lijken goed ter been, ze zwalken niet en lopen er niet laveloos rond.” De politierechter wil weten wie de man is die op het terras van Bloopers zat waar Freek H. mee sprak voor hij de tweede klap uitdeelde. De Hattemerbroeker weigert zijn naam te noemen.

Het slachtoffer, die zijn jukbeen brak door de klap, eist een schadevergoeding van ruim 1.500 euro. De politierechter wil weten wat H. ervan vindt. “Natuurlijk, dat heb ik aangericht en zal dat betalen,” antwoordt Freek H. De andere man die zonder enige reden in elkaar werd gemept, heeft ook een schadeclaim van zo’n  1.000 euro ingediend.

“Het eerste slachtoffer is twee keer, vanuit het niets, zo hard geslagen dat zijn botten breken,” zegt de officier als ze begint aan haar requisitoir. “Het is behoorlijk heftig uitgaansgeweld, mensen zijn daar voor een gezellige avond en ik kan jullie wel vertellen dat het voor twee heren niet zo was,” zegt ze tegen de Veluwenaren.

“Beiden zijn eerder door de kinderrechter gestraft voor mishandeling en daar hebben ze niets van geleerd,” concludeert de officier. Tegen B. eist ze een taakstraf van 200 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

“Een celstraf is gepast voor H., gezien het gemak waarmee twee mensen fors worden mishandeld,” vervolgt de officier. Freek H. schrikt als hij het OM een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen zich hoort eisen. Kees Kok, de advocaat van Jade B., betwist het aandeel van zijn cliënt niet. Hij heeft wel moeite met de forse strafeis. Hij vraagt de rechter om het te matigen tot een werkstraf van 150 uur zonder een voorwaardelijke celstraf.

Lonkende gevangenisstraf
De politierechter van dienst worstelt zichtbaar met de vraag welke straf moet gaan volgen. Hij schorst de zitting voor tien minuten om na te denken over de uitspraak. Het loopt uit tot ruim een kwartier voor hij begint aan zijn vonnis. “Het was een zware bevalling en een gevangenisstraf lonkte wel,” zegt hij tegen Freek H.

“De maatschappij en verdachte zijn niet gebaat bij een gevangenisstraf, gezien zijn jonge leeftijd,” zegt de rechter. Freek H. wordt veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. “Dat is de maximale taakstraf,” voegt de rechter eraan toe. Daarnaast krijgt de Hattemerbroeker een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd met een proeftijd van 3 jaar.

De politierechter gaat deels mee met de advocaat van B. De jonge Wezepenaar wordt veroordeeld voor openlijk geweld. Hij krijgt een taakstraf opgelegd van 150 uur met een voorwaardelijke celstraf van een maand. Dit met een proeftijd van 3 jaar. Het duo moet daarnaast in de buidel tasten. H. moet ruim 1.500 euro betalen aan zijn eerste slachtoffer. Samen met B. moet hij meer dan 1.000 euro schade vergoeden aan het tweede slachtoffer.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in