Cursus korf vlechten bij Vrieze’s Erfgoed

Imker Paul Docter wil deze winter bij voldoende belangstelling weer een cursus korfvlechten organiseren in de bijenstal op Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld. Dit als onderdeel van zijn streven om het korfimkeren een nieuwe impuls te geven.

De bijenvolken van nu zijn voor het merendeel gehuisvest in kasten. Op de hele Veluwe werden tot aan de jaren ’50 van de vorige eeuw, bijen in korven van stro gehouden. Grote bijenstallen met soms tientallen korven waren te vinden in bijvoorbeeld het Hoornerveen, in Wapenveld en Veessen.

Daarna kwamen eerst de houten kasten in zwang en nu zijn het vooral tempexkasten die gebruikt worden. Het bijzondere van korfimkeren is, dat de bijen uit de korf moeten om bij de honing te komen. Docter wil dit oude ambacht graag behouden en de kennis van het korf vlechten met stro graag aan anderen doorgeven.

Zelf maakte hij vorig jaar een korf met uitsluitend materialen van Vrieze’s Erfgoed. Het stro werd er verbouwd en voor het binden werden ranken van de bramen gebruikt. Die worden van de doorns ontdaan met behulp van een koehoorn en vervolgens gesplitst om ze bruikbaar te maken. Dankzij de verbouw en het met de vlegel dorsen van rogge op Vrieze’s Erfgoed, is er voldoende lang stro voorhanden en dat wordt gratis ter beschikking gesteld.

Er zijn 10 avonden gepland en het is uiteraard de bedoeling dat de cursisten zelf een bijenkorf hebben gevlochten. De kosten bedragen 75,00 euro en dat is inclusief koffie/thee, de materialen en een vlechtnaald.

Voor opgave en meer informatie kun je bellen naar Paul Docter: 06 – 502 234 35.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in