PMD kliko vervuild? ROVA vragen (2)

‘Help! Mijn oranje container is niet geleegd!’ De kans dat u dit overkomt is sinds september toegenomen. De ROVA start een proef met wegen en eventueel controleren van de inhoud alvorens de oranje kliko te legen of te laten staan.

Proef wordt praktijk
De ROVA is op 9 april 2024 gestart met een proef waarbij huis-aan-huiscontainers met pmd
(plastic-, metalen verpakkingen en drankenkartons) door de vrachtwagen worden gewogen voordat ze geleegd worden. Vanaf september zet de ROVA deze aanpak voort om de kwaliteit van het PMD te verbeteren. Dit komt recycling ten goede en voorkomt verspilling van waardevolle grondstoffen. Afgekeurd pmd wordt verbrand als restafval. Door vervuiling in het pmd te voorkomen blijven de verwerkingskosten laag.

Een waarschuwing, maar dan…?
In een meer uitgebreide verantwoording aan de gemeenteraad, schrijft de gemeente: ‘In de eerste fase werd gekeken naar de relatie tussen het gewicht en de verwachte vervuilingsgraad. Tijdens de tweede fase die vanaf september van start gaat, wordt er gekeken naar de relatie tussen het gewicht en de daadwerkelijke vervuilingsgraad. In deze fase gaan inwoners merken dat de container geanalyseerd wordt. De ‘te zware’ containers worden apart gelabeld. Als tijdens de inspectie blijkt dat de container werkelijk vervuild is, dan blijft de container staan. De eerste keer krijgt de inwoner de mogelijkheid om de spullen eruit te halen die niet bij het PMD thuishoren. Tijdens een extra inhaalronde wordt het PMD dan alsnog opgehaald.’
Opmerkelijk detail in het schrijven is dat deze informatie al in april bekend was bij de gemeenteraad, maar pas in september met het publiek mocht worden gedeeld.
Wat er bij een tweede waarschuwing gebeurt, is niet duidelijk. RTV Hattem heeft deze vraag aan de ROVA voorgelegd.

Vervuilde container?
‘Op dit moment krijgen inwoners geen boete. Wij gaan ervan uit dat Hattemers het afval goed scheiden. Mocht er toch iets in zitten wat er niet in hoort, dan zien inwoners op de hangkaart aan de pmd-container wat dit is. Zo wordt de kwaliteit van het pmd iedere ronde verbeterd. Als inwoners een hangkaart aan hun container hebben en vragen hebben, dan kunnen zij contact opnemen met ROVA.’

Ook geen drankblikjes
Tegenwoordig gaan drinkblikjes niet meer in de PMD-bak, maar in de inlevermachine in de supermarkten. Drankblikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld.
Jaarlijks belanden er zo’n 150 miljoen blikjes in bermen, sloten of in parken. Dit zwerfafval zorgt voor overlast, ongedierte, schade aan de natuur én hoge kosten voor het opruimen. En het is zonde, want blikjes kunnen goed gerecycled worden. Dat scheelt nieuwe grondstoffen en is beter voor het klimaat. (bron: Milieucentraal) Sinds 2023 horen dus ook drankblikjes niet meer in de PMD-container.

Eerder schreven we al over het vervuilde PMD en we haalden daarbij de ROVA aan:
‘Inwoners in Hattem zijn goed in het scheiden van afval, maar dit kan nog wel beter. Zo zien we dat er bijvoorbeeld nog wel eens etensresten in de PMD-containers zitten. De verpakkingen hoeven niet afgewassen te worden, maar moeten wel leeg geschraapt zijn. Ook zien we wel eens spullen tussen het PMD, zoals een plastic zwembadje, kapot speelgoed en piepschuim maar ook luiers die niet in de pmd-container thuis horen. Dit is namelijk geen verpakkingsmateriaal en hoort daarom in het restafval.’

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in