Wordt Hattem de trouwgemeente van Gelderland?

Vanaf 1 januari 2021 kan in principe elke locatie in Hattem fungeren als trouwlocatie. Een besluit daartoe is genomen door het college van B&W. In de praktijk betekent dit dat een bruidspaar zelf kan beslissen waar hun huwelijk wordt voltrokken. De locatie fungeert tijdens de plechtigheid als huis der gemeente. B&W verwacht dat door dit besluit de gemeente Hattem aantrekkelijker wordt als trouwgemeente.

Voorwaarden trouwlocatie
Aan een trouwlocaties zijn wel specifieke voorwaarden verbonden. Zo moet er een stoel aanwezig zijn voor de trouwambtenaar. Ook moet er een tafel zijn waaraan het bruidspaar kan zitten tijdens het tekenen van de trouwakte. Er moet een katheder zijn voor de trouwambtenaar en voldoende stoelen zodat het bruidspaar en de gasten kunnen zitten.

Geen alcohol
Maar er is meer. Een trouwlocatie moet openbaar toegankelijk zijn tijdens de voltrekking van het huwelijk ook voor mindervaliden. De locatie mag een ordentelijk verloop van de voltrekking van het huwelijk en de eisen die de wet stelt niet in de weg staan en moet representatief zijn. Toosten op het bruidspaar tijdens de huwelijksvoltrekking is niet mogelijk met alcoholhoudende dranken, want die zijn tijdens de ceremonie verboden.

Burgerlijk huwelijk in de kerk?
In Nederland bestaat een scheiding tussen kerk en staat. Het is daarom niet mogelijk om in één ceremonie een huwelijk te voltrekken waarbij tevens wordt ingezegend door een kerk- of geloofsgemeenschap. Achter elkaar mag wel, waarbij het burgerlijk huwelijk als eerste wordt voltrokken. Dus twee ceremonies.

Alle voorwaarden voor de aanwijzing van een trouwlocatie zijn te vinden op de website van de gemeente Hattem.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in