Tiende editie Zwolse Grachtenrace

Op zaterdag 16 juni gaan 70 roeiteams de strijd met elkaar aan tijdens de Volvo Zwolse Grachtenrace. Omdat het sportieve evenement dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd, heerst er een extra feestelijke sfeer.

“Het is een speciale jubileumeditie. Natuurlijk is iedereen van harte welkom om de roeiers vanaf de kant aan te moedigen”, vertelt Josje Waagmeester van de organisatie.

De start en finish van de sloeproeirace vinden dit jaar plaats bij Brasserie Hofvlietvilla. “Dat is een prachtige locatie, zowel voor de roeiers als voor de toeschouwers”, zegt Josje. “Met onder andere een dj die zorgt voor een muzikale noot wordt het een sportieve én feestelijke dag. We verwachten dan ook veel toeschouwers in en rond de Zwolse grachten. Namens de gehele organisatie spreken we daarom ook een dankwoord uit richting de omwonenden.”

Sponsor
Dat het Zwolse sportevenement een waar fenomeen is geworden onder roeiers, blijkt wel uit het feit dat de inschrijving dit jaar al binnen drie dagen vol was. “Daar zijn we als enorm trots op. Net zoals we trots zijn op onze samenwerking met Volvo Nieuwenhuijse. Als gevolg daarvan draagt de sloeproeirace nu de naam Volvo Zwolse Grachtenrace.”

Vrijwilligers
Het evenement wordt sinds de start georganiseerd vanuit de Stichting Zwolse Grachtenrace. Het bestuur wordt gevormd door Marije van de Bor, Marijke Sterkenburg, Sandra Oldengarm en Josje Waagmeester. Josje: “Als organisatie kunnen we niet zonder samenwerkingen met onze sponsoren en natuurlijk ook niet zonder alle vrijwilligers. Het is mooi om te zien dat wij als bestuur, met een pure passie voor de sport, mensen en bedrijven om ons heen hebben die er samen een succes van willen maken.”

Route en prijsuitreiking
De in totaal 600 deelnemers roeien een race van 15,15 kilometer. Het keerpunt bevindt zich bij Mastenbroekerbrug op het Zwarte Water, vlakbij Stadshagen. Anders dan vorig jaar starten de heren in de ochtend en de vrouwen in de middag. Om 10.45 uur wordt het startschot gegeven. Rond 12.45 uur finishen de laatste herensloepen.

Roeifeest
De vrouwenrace begint om 13.15 uur en de laatste sloepen zullen rond 15.30 uur de finish passeren. De prijsuitreiking is om 18.00 uur bij Brasserie Hofvlietvilla. Na afloop barst vanaf 20.00 uur het roeifeest los op het Elles Hetebrij Plantsoen op de Nieuwe Markt.

Zie ook: ‘Hattem Roeit’ Zwolse grachten met nieuwe sponsoren