Workshop ‘Onbegrepen Gedrag’ voor mantelzorgers in Hattem en Heerde

Binnen de gemeenten Hattem en Heerde is een grote groep mantelzorgers die dag en nacht voor hun naaste met dementie zorgt, maar ook merkt dat die zorg steeds moeilijker wordt.

Stichting Welzijn Hattem (SWH) en De Plu Heerde biedt deze mantelzorgers een bijeenkomst aan met ‘collegamantelzorgers’ om hierover te praten en ideeën op te doen over het je hier het beste mee om kunt gaan.

“De bijeenkomsten hebben de vorm van een workshop en worden gegeven door Alice Hilbers en Ineke van Hofwegen. Beiden zijn goed thuis in dementie en de gevolgen daarvan voor jou als partner of naaste. En vooral ook in het ombuigen van moeilijk gedrag bij iemand met dementie”, vertelt Bernadette Verbiesen van SWH.

Voor wie zijn deze bijeenkomsten bedoeld?
Voor mantelzorgers die

  • denken: wat kan ik doen zodat mijn partner/ouder wat meer ‘meewerkt’?
  • zich afvragen: wat zijn leuke spelletjes, TVprogramma’s of uitjes voor ons samen?
  • denken: hoe komt het dat hij/zij zo anders reageert dan ik van hem/haar verwacht of gewend ben?
  • willen weten: hoe kunnen we minder ruzie hebben bij het ‘aankleden’?
  • willen weten: wat kan ik doen om te zorgen dat we morgenochtend op tijd klaar zijn?

Wat maakt deze workshops zinvol en handig?
Tijdens de workshops krijg je praktische tips en gaan over gewone dingen die juist niet meer gewoon zijn als jij mantelzorger bent. Bernadette Verbiesen: “Tijd voor jezelf nemen bijvoorbeeld zal er vaak bij in schieten. Je herkent dan vast wel dat je door even weg te zijn en met anderen te praten, goede ideeën krijgt. Even eruit, even je hart luchten en daarbij van praktische deskundigen horen hoe je een situatie nét anders kunt aanpakken. In de groep van mantelzorgers heeft iedereen dezelfde problemen en juist dat werkt zo goed.”

Wanneer zijn de workshops?
De workshops bestaan uit drie bijeenkomsten: dinsdag 25 mei, 8 juni en 22 juni op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in de Heerd, Griftstraat 8 in Heerde.
De bijeenkomst op 22 juni is in de Marke in Hattem.
De workshops worden gratis aangeboden door SW Hattem en De Plu Heerde. “En natuurlijk gaat het ook om de gezelligheid, dus een kop thee of koffie met wat lekkers hoort er bij!”

Kennis nodig?
“Je hoeft je niet voor te bereiden voor de workshops. want je bent tenslotte al ervaringsdeskundige door het feit dat je zorgt voor iemand met dementie”, legt Bernadette uit. “Je kunt er alleen maar jouw voordeel mee doen door informatie en tips te krijgen.

Aanmelden
Hattemse mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij Janine Verduijn, Coördinator Geheugensteunpunt: 06 839 344 73, janineverduijn@swhattem.nl
Als je meer info wilt. kun je haar bellen op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in