Achter achterkleindochter schrijft levensverhaal laatste rabbi in Hattem

Ruth de Liever is de achter achterkleindochter van David Cortissos, de laatste rabbi in Hattem. Cortissos is op 13-02-1849 geboren te Hattem en in deze stad op 92-jarige leeftijd overleden op 02-01-1941.

Synagoge Achterstaat 33
David Cortissos is meer dan 50 jaar voorganger geweest en bekleedde daarnaast verschillende publieke en maatschappelijke functies. In 1929 werd hij onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vele maatschappelijke verdiensten voor de stad Hattem. Daarnaast ontving hij van de Joodse gemeente in Nederland ook de Gover, een hoge onderscheiding. In de voormalige synagoge aan de Achterstaat 33 hangt nog een portret van Cortissos.

Alleen maar goede verhalen
Ruth hoorde alleen maar goede verhalen als over haar betovergrootvader werd gesproken. Dat intrigeerde haar en ze is toen op onderzoek uitgegaan. ‘En alles wat ik kon vinden was goed’, vertelt Ruth de Liever. Ze heeft daarover voor Stichting Joodse Huizen een verhaal geschreven, waarin staat wat David Cortissos voor Hattem en de bevolking heeft gedaan.

Stichting Joodse Huizen
Dit verhaal is opgenomen in de bundel Joodse Huizen deel 5 die op 14 april a.s. wordt gepresenteerd in de Rai te Amsterdam. De laatste jaren groeit de belangstelling voor het Joodse leven in Nederland zoals dat voor de Tweede Wereldoorlog bestond. De stichting Joodse Huizen verzamelt dergelijke verhalen en legt deze vast in boeken van familiegeschiedenissen en huizenverhalen. Meer informatie is te lezen op de website van de Stichting Joodse Huizen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in