De gemeenschappelijke regeling Regio Noord-Veluwe (RNV) is overgegaan naar de netwerkorganisatie Samenwerking Noord-Veluwe (SNV). Namens zeven colleges van burgemeesters en wethouders, ondertekenden de burgemeesters en gemeentesecretarissen dinsdag de meervoudige centrumregeling Noord-Veluwe.
De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten geven hun samenwerking op strategische en beleidsmatige taken voortaan vorm als gastheergemeenten. Elke gemeente voert één of meer taken uit namens en voor de andere gemeenten. Het aanspreekpunt is de gemeente waarbij de taak is ondergebracht. Er wordt juridisch geen aparte organisatie gecreëerd en SNV krijgt geen eigen kantoorpand.
Eigentijdse manier van samenwerking
“Met de nieuwe vorm geven we als gemeenten invulling aan de wens om op een meer eigentijdse manier samen te werken: met elkaar, met bewoners, met het bedrijfsleven, met het onderwijsveld en met overheden buiten onze regio”, zegt Harm-Jan van Schaik, burgemeester van Harderwijk en voorzitter van SNV. Een meer flexibele samenwerkingsvorm is volgens de gemeenten nodig om te focussen op strategische taken en gezamenlijke visievorming. Van Schaik: “We hebben te maken met verschillende ‘daily urban systems’. Voor de Noord-Veluwe zijn de regio Zwolle, de Randstad en de ontwikkelingen rondom de uitbreiding van Lelystad Airport van belang.”
Inhoud voorop
“We hebben diverse strategische onderwerpen benoemd waarvoor we ons de komende tijd gaan inzetten. Afhankelijk van het onderwerp kijken we wie onze partners zijn.” Voor het stimuleren van het toerisme (de Veluwe op 1), delen we bijvoorbeeld de belangen met 22 Veluwse gemeenten. Door intensievere samenwerking zijn de eerste signalen van een toenemend aantal bezoekers al zichtbaar. Voor het verbeteren van de doorstroming van de A28, werken we ook samen met gemeenten buiten onze regio, de regio’s Amersfoort en Zwolle, de provincies Gelderland en Overijssel en ondernemers”, zegt Van Schaik.
Bestuurlijke regie
Voor elke taak die bij een gastheergemeente is ondergebracht, is een wethouder bestuurlijk verantwoordelijk voor het behalen van resultaten voor de deelnemende gemeenten. Per taak zal die wethouder zich namens de deelnemende gemeenten inzetten voor het formuleren van de ambitie, het realiseren van de doelstelling en het inzetten op innovatie.
De zeven burgemeesters vormen de regiegroep. De regiegroep volgt de samenwerking ‘op afstand’ en fungeert als klankbord en adviesorgaan voor de colleges van burgemeester en wethouders. De burgemeester van Harderwijk is voorzitter van de regiegroep. Op dit moment worden voorstellen uitgewerkt over de rol van de gemeenteraden in de nieuwe samenwerking.