Eind augustus is de Hattemse Kooi van Wassenaer te gast in het Zuid-Hollandse Katwijk aan den Rijn tijdens het 800-jarig bestaan van het dorp. Op 14 augustus zijn de zestig acteurs in het Hanzepark, Geldersedijk 45, voor een generale repetitie die om 19.00 uur begint en vrij toegankelijk is.
Aanleiding voor het tijdelijk vertrek van de kooi is een verzoek van de Katwijkse Oranjevereniging aan Evert van Olst, die het gebeuren rond het gruwelijke gevang in Hattem coördineert: ‘We hebben onlangs een bezoek gebracht aan Katwijk aan den Rijn en de zaken doorgesproken. Over en weer is er enthousiasme om dit stukje geschiedenis onder de aandacht te brengen van het publiek. Tot half juni zijn we bezig om de teksten geschikt te maken voor de situatie in Katwijk en daarna beginnen onze repetities. Eind augustus gaan de kooi en veertig Hattemse acteurs op weg naar Katwijk, om daar op 24 augustus op te treden.’
Geschiedenis uitgebeeld
Jan van Wassenaer was ambachtsheer van Katwijk van 1497 tot 1523, zijn dochter Maria volgde hem op. Dit jaar is het 800 jaar geleden dat Katwijk aan den Rijn voor het eerst werd genoemd in een akte die de graaf van Holland in het kasteel ’t Sandt ondertekende. Dit betrof de strandvonderij die werd toegewezen aan de heer Van Wassenaer.
De voorouders en nazaten van Jan van Wassenaer zijn steeds ambachtsheren en vrouwen van beide Catwijcken en ’t Sandt geweest, met twee onderbrekingen in de 16e en 17e eeuw. Op 24 augustus gaan de Katwijkers dit vieren. Er wordt een historische route uitgezet in het dorp, een expositie ingericht en een boek uitgegeven.
De Katwijkse Oranjevereniging vindt het initiatief om de veroordeling van Jan van Wassenaer beeldend voor het voetlicht te brengen erg origineel. Het sluit goed aan bij de verdere plannen om de geschiedenis van de familie van Wassenaer onder de aandacht brengen van de inwoners van Katwijk en het verdere publiek.
Het straattoneel rond de kooi vindt plaats tijdens een feestdag die gevuld is met theater, muziek en andere zaken uit die tijd, zoals ridders te paard en oude ambachten. Het grote park rond wat is overgebleven van Kasteel ’t Sandt vormt het decor voor de Hattemse speelgroep.
Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!