Filmvoorstelling theaterproductie ‘Zo gaan we allemaal’ 

Wapenveld – Op initiatief van de Dorpsraad Wapenveld en met medewerking van de werkgroep oud-Wapenveld, wordt vrijdagavond 3 mei een filmvoorstelling gegeven van de theaterproductie ‘Zo gaan we allemaal’. Het is een registratie van het stuk dat in 2021 gespeeld werd in het amfitheater op Vrieze’s Erfgoed.

Deze film wordt gedraaid in de Petruskerk aan de Kwartelweg 7 en de voorstelling begint om 19.30 uur.

‘De afgelopen jaren hebben we regelmatig vragen gekregen van mensen die de voorstelling gemist hebben maar deze nog heel graag wilden zien. En aan die vraag willen we nu graag voldoen,’ aldus Jan Nitrauw, de initiatiefnemer van toen. De zes voorstellingen in september 2021 waren allemaal uitverkocht en trokken samen zo’n 1500 bezoekers.

De Joodse broers ondergedoken
De voorstelling is gebaseerd op het verhaal van de Joodse broers Eduard en Herman Snatager. Zij doken al in 1942 onder op initiatief van Anna Visser in de woning van de familie Olthuis aan de Stationsweg in Wapenveld. Herman ging na enkele maanden terug naar zijn vrouw Bettie in Zutphen. Het echtpaar werd in 1943 afgevoerd naar Westerbork en  op 20 juli 1943  gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor waar Herman en Bettie drie dagen later werden omgebracht. Eduard overleefde de oorlog en emigreerde nadien naar Israël.

De brieven die de broers in de onderduikperiode schreven werden later gebundeld in de uitgave ‘Zo gaan we allemaal’. Deze brieven werden bewerkt en aangevuld met Wapenveldse gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog door regisseur Peter van Dijk en producer Arie Hemmen. Het gaan dan om onderdelen als de smokkelrogge en bezoek van Duitse soldaten bij molen de Vlijt en de bevrijding van Wapenveld. Juist het gegeven dat molen de Vlijt prominent in het decor aanwezig is, maakt de voorstelling heel bijzonder.

Voorstelling gefilmd
Uit de regio melden zich tientallen spelers die door professionele krachten werden ondersteund. In eerste instantie zou de voorstelling in mei 2020 plaatsvinden maar de repetities werden onderbroken door de uitbraak van corona. Het vergde heel wat van het improvisatievermogen van de organisatie maar uiteindelijk kon de voorstelling in september 2021 uitgevoerd worden. Een camerateam van RTV 794 onder leiding van Gert Foekens zorgde voor een complete registratie van de voorstelling die nu wordt vertoond.

Informatie
Toegangskaartjes zijn verkrijgbaar bij boekhandel Shalom aan de Klapperdijk 36b in Wapenveld: 5 euro per persoon, kinderen in basisschoolleeftijd 2,50 euro.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in