HATTEM – Het door enkele Hattemers georganiseerde scratchconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrïe en Turkije is succesvol verlopen, aldus de organisatoren. Een kleine honderd zangers en muzikanten verzorgden afgelopen zaterdagavond 1 april voor de in de Hattemse Andreaskerk verzamelde toehoorders een indrukwekkende uitvoering van de Mass for Peace van Karl Jenkins. De organisatoren kunnen ruim tienduizend euro overmaken naar hulpverlenende organisaties.
Gelegenheidskoor
“Het was eigenlijk bij de start van de eerste repetitie al duidelijk”, aldus Herman Weelink, initiatiefnemer en organisator van het evenement.”Om kwart voor tien zaterdagochtend klonken de eerste tonen van het gelegenheidskoor. Ik had meteen het gevoel: met deze mensen gaat het vast lukken. Misschien kwam het ook doordat we de dag begonnen met enkele woorden van de Hattemse Nermin Haj Bakour. Ze vertelde de deelnemers iets van het verdriet en de problemen die haar familie, die in het aardbevingsgebied woont, ervaart. Dat leverde een extra stimulans op om er iets moois van te maken, want de opbrengst van de dag gaat naar de slachtoffers van de ramp.”
Repeteren op locatie
Na de middag steken enkele deelnemers de Hattemse Markt over. Ze zijn herkenbaar aan het koorboek met de witte duif onder hun arm en door de regen op weg naar één van de repetitielocaties, in dit geval die van de sopranen. Ze blijken afkomstig uit de Achterhoek en nemen vaker deel aan scratches. Eén van hen: “De dag is perfect georganiseerd. Koffie, thee, een plattegrond, een heerlijke lunch en straks nog een warme hap tussen de laatste repetitie en het optreden! We voelen ons goed in de watten gelegd door de organisatie. Ook de verschillende dirigenten die ons helpen bij de afwerking van de muziek doen dat tot nu toe prima. Ik doe vaker mee aan scratches, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit. En wat een leuk stadje is Hattem. We komen zeker nog eens terug!”
Veel medewerking
De initiatiefnemers laten weten dat deze dag zo’n succes kon worden dankzij de medewerking van een flink aantal sponsoren, zoals het Hattemse Cultuurfonds, dat met een royale bijdrage over de brug kwam. Ook is er hulp van kerken en particulieren die ruimten beschikbaar stellen voor de deelrepetities, zodat ieder van de stemmen afzonderlijk kan werken aan de kwaliteit van de prestatie.
Joost Bruggemann is verantwoordelijk voor de catering op deze dag. “We kunnen vandaag rekenen op een groot aantal vrijwilligers”, zo maakt hij duidelijk, terwijl hij een volgend bord boerenkool volschept voor de deelnemers. “En wat is het geweldig dat we zomaar het restaurant van het Bakkerijmuseum mogen gebruiken!”
Vrede zou al helpen
Om acht uur is, na een dag intensief repeteren, het moment daar voor de uitvoering. Willem Gunneman leidt de avond kort in door Herman Weelink het stuk te laten toelichten. Weelink:”De keuze voor A Mass for Peace is ingegeven door de conflicten die hulp aan de slachtoffers ook nog eens bemoeilijkt. Het is een stuk met invloeden uit verschillende culturen en religies. Het zit vol met muzikale en emotionele contrasten.”
Ook Nermin, die zich eerder al richtte tot de deelnemers, legt het publiek dat middels de entreegelden bijdraagt aan de hulpverlening nog iets uit over de situatie waar haar familie in verkeert.
Gemeente draagt bij
Als laatste neemt wethouder Tjitske Siderius het woord. Zij overhandigt namens de gemeente Hattem een cheque van €2000 aan de initiatiefnemers. Deze wordt, terwijl Herman Weelink zich klaarmaakt voor de muziek, in ontvangst genomen door Hans Havinga, een van de mede-organisatoren. Hij laat in een reactie achteraf weten: “We waarderen het zeer dat de gemeente een mooie bijdrage wil leveren en zo haar steun betuigt. In de aanloop naar dit evenement merkten we meteen al hoe dit gedragen wordt door heel de Hattemse gemeenschap. Uit allerlei hoeken kregen we hulp. Vaak was één telefoontje al genoeg om het te regelen. Mooi dat de gemeente dat met dit gebaar onderstreept. We horen het niet alleen van de deelnemers die soms van ver komen, maar ik vind het zelf ook: wat wonen we toch in een geweldige stad!”
Dynamisch muziekwerk
Daarna worden de luisteraars getrakteerd op een zeer afwisselend muziekwerk. Het koor en de solisten zetten hun beste beentje voor. De voorzitter van de Zwolse Ulumoskee doet met verve de oproep tot gebed die deel uitmaakt van de compositie. Het slagwerk neemt in de compositie een grote rol in deze Mass for Peace, een muziekstuk waarin de afkeer van oorlog en oorlogsgeweld centraal staan. In het laatste gedeelte levert de bespeler van de piccolo een indrukwekkende prestatie met een ingewikkeld snelle solo. Tijdens het slotnummer, waarin á capella het verlangen naar en een gebed om een nieuwe wereld van vrede en gerechtigheid klinkt, gaan ook de orkestleden staan. Na de laatste noten blijft het publiek secondenlang stil en onder de indruk, totdat de eersten een zeer welverdiend applaus inzetten.
Mooie opbrengst
Een week later kunnen de organisatoren meedelen dat de totale opbrengst van het evenement ruim tienduizend euro bedraagt. Dit wordt binnenkort overgemaakt naar een aantal organisaties die actief zijn in het aardbevingsgebied.