Eikenprocessierups komt uit, maar jeuk blijft nog even weg

Het warme weer deze dagen zorgt ervoor dat de eerste processierupsen dit jaar al uit hun eitjes zijn gekropen. Deze rupsensoort zorgde vorig jaar voor veel overlast doordat elke rups een enorme hoeveelheid brandhaartjes heeft. Komt de huid in aanraking met zo’n haartje, dan kan dit leiden tot bultjes en jeuk.

Biologisch bestrijdingsmiddel
Of wij dit jaar ook veel last van de eikenprocessierups zullen krijgen, hangt af van de maatregelen die de gemeente neemt om de rups te bestrijden. De gemeente Hattem gebruikt een speciaal biologisch gewasbeschermingsmiddel Xentari WG. Dit middel doodt alleen de op dat moment aanwezige rupsen in de boom.

Nestkastjes
Ter gelegenheid van de opening van Welkoop in Hattem, heeft de gemeente een aantal nestkastjes ontvangen. Deze zijn door gemeentewerkers opgehangen aan de Konijnenbergerweg.

Wil je zelf iets doen tegen de jeukrups, dan kan je zelf een nestkastje maken of kopen en die in je eigen woonomgeving ophangen. Vogels, zoals de koolmees en pimpelmees zijn gek op de rupsen en eten deze in grote hoeveelheden.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in