Stilstaan bij de bevrijding van Hattem

Op woensdag 18 april is het 73 jaar geleden dat Hattem werd bevrijd. Traditiegetrouw herdenkt en viert het 4 en 5 mei comité Hattem die dag met een basisschool. Dit jaar is groep 7 van de Sint Andreasschool aan de beurt. Het programma voor dit jaar is vormgegeven in samenwerking met de Stichting Gedenkstenen Hattem (SGH). Er worden die ochtend twee Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan stadsgenoten Gijsbrecht van den Ende en Jacob Jan Hoogers.

In 2011 werden in Hattem al zestien gedenkstenen geplaatst ter herinnering aan Joodse plaatsgenoten, die slachtoffer van de Naziterreur waren. Bij toeval kwam de SGH de verhalen van Van den Ende en Hoogers op het spoor. Na intensief onderzoek bleek dat beide mannen in aanmerking komen voor een gedenksteen. De gedenkstenen worden geplaatst in het bijzijn van hun nabestaanden. Iedereen is hierbij van harte welkom.

09.00 uur
Ontvangst van de Sint Andreasschool in het stadhuis, met verhalen van Albert ten Cate en een nabestaande van Gijsbrecht van den Ende
10.30 uur
Kransen leggen en gedichten voorlezen bij de Dijkpoort en de Synagoge in de Achterstraat
11.00 uur
Plaatsing en ceremonie Stolperstein Dorpsweg 7
11.45 uur
Plaatsing en ceremonie Stolperstein Van Deldensweg 9
12.00 uur
Einde programma voor de Sint Andreasschool
14.00 uur
Herdenking bij het monument aan de Zuiderzeestraatweg door het 4 en 5 mei comité.
Het monument aan de Zuiderzeestraatweg ligt aan het pad achter tuincentrum Groenrijk.

Stichting Gedenkstenen Hattem plaatst 2 Stolpersteine