Na 26 jaar stopt de marktmeester weloverwogen

Er is veel te doen over het voortbestaan van de jaarlijkse grote Hattemse rommelmarkt in augustus. In de Hattemer stond er afgelopen week een groot artikel, op Facebook gaat een petitie rond en er zijn gemeenteraadsvragen gesteld over het hoe en waarom. RTV Hattem sprak met Harry Batstra, de marktmeester die na 26 jaar stopt met organisatie.

“Het is niet mijn bedoeling dat de gemeente de zwartepiet toegespeeld krijgt. Ik heb mijn redenen om te stoppen. Na corona is de sfeer veranderd. Het is niet meer kostendekkend te krijgen. De veiligheidseisen veranderen landelijk en daardoor ook binnen Hattem. Ik heb het 26 jaar gedaan en ik stop nu omdat ik wil stoppen nu het nog een succes is, met mooie herinneringen.”

U zegt ‘ik wil niet dat de gemeente de zwartepiet toegespeeld krijgt. In de Hattemer heeft u opmerkingen over de samenwerking. Die kan beter?
“Zeker. Maar de gemeente is ook afhankelijk van anderen. Het plaatsingsplan kreeg ik de laatste keer vier weken van tevoren. Daarmee kon ik niet werken. Dat is goed gekomen, maar het kost mij in zijn algemeenheid steeds meer tijd om de organisatie rond te krijgen. Het is samenwerken met de gemeente. Samenwerken met vrijwilligers die bijna niet meer te krijgen zijn. Samenwerken met de bewoners van de binnenstad, maar ook met de standhouders. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid. De kosten.”

Het gedrag van de standhouders is veranderd. Waar merkt u dat aan?
“Ik loop als een politieagent door de stad. ‘De regels zijn voor iedereen maar gelden niet voor mij,’ is de houding. Hekken worden verplaatst, terwijl de stad ’s nachts afgesloten moet zijn, auto’s worden geparkeerd zodat er niemand meer door kan en noem maar op. De sfeer is ‘Ik ga mijn eigen gang’ en dat verpest het plezier in het organiseren. Weet u, Hattem is gezellig maar klein. Zo’n groot evenement organiseren in een compacte binnenstad met de steeds scherpere veiligheidseisen is bijna niet meer te doen. Zeker niet als we niets meer voor elkaar over hebben en we de regels weigeren op te volgen. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de binnenstad-bewoners, bezoekers en standhouders liggen bij mij en bij de gemeente.”

Hattemers schrijven op social media dat ze gaan missen. Zo schrijft een mevrouw: “Ons mooie Hattem heeft in de zomermaanden weinig activiteiten cq festiviteiten en dan moeten we een van onze grote activiteiten ook nog laten verdwijnen. Hierdoor missen horeca en ondernemers ook inkomsten. Wat we gaan missen is gezelligheid op deze dag in Hattem, de duizenden mensen die hiervoor komen. Het is de grootste rommelmarkt van de Veluwe, waardoor we ook naamsbekendheid krijgen, wat goed is voor het toerisme.” Herkenbaar?
“Zeker. Er gaat zeker iets verloren.”

Ik draag Hattem een warm hart toe
“Ik begrijp dat dit voor de ondernemers en met name de horeca en Visit Hattem een enorme aderlating kan zijn. Visit Hattem ontving van mij jaarlijks een groot deel van de opbrengsten waarmee zij op hun beurt weer andere activiteiten konden organiseren. Ook zij kunnen niet van de lucht bestaan, ook voor hen stijgen alle kosten. Logisch dat zij graag elk jaar een groter aandeel zouden willen hebben van de opbrengst, iets wat van mijn kant niet mogelijk was. Mensen, in het algemeen, denken op deze wijze: ‘het is zo’n grote markt en de kosten van de standplaats zijn best wel aan de prijs dus daar komt heel veel geld binnen’. Men vergeet dat het geld er ook weer met grote bakken uitgaat om dit alles mogelijk te maken. Was het 20 jaar terug (de markt was toen ook veel kleiner), nog mogelijk om voor ongeveer € 1.000 de markt te organiseren, tegenwoordig is dat het 10-voudige en dat prijsverschil is onmogelijk door te berekenen. Ik hoef er gelukkig niet van te leven en ik draag Hattem een zeer warm hart, toe maar om er in de toekomst eigen geld in te gaan steken gaat mij te ver.”

Zelf gekozen besluit
“Ik kies ervoor om te stoppen en wordt niet gedwongen, zoals de petitie suggereert. Alle genoemde factoren inclusief mijn eigen gezondheid, welke er niet beter op wordt, zijn voor mij de reden geweest voor het maken van deze beslissing. Ik wens de nieuwe organisatie, mocht die er komen, alle succes. Ik heb het 26 jaar met heel veel plezier gedaan.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in