Wat als alles even anders is…..

Het programma Hattemers in coronatijd besteedt op maandag 14 december aandacht aan mensen die gebruik maken van dagbesteding. Hoe is het voor hen in deze coronatijd? De Hattemer.nl had hierover een gesprek met medewerkers van Zoethout in Hattem.

Het is rustig wanneer we het hoofdkantoor van Zoethout, Samen voor jou aan de Waag binnenkomen. Dat alles in deze coronatijd net even anders is wordt al snel duidelijk. Waar het normaal gezellig druk is in de lunchroom, komen nu alleen heerlijke geuren uit de keuken. “Pepernotencake” vertelt een vriendelijke medewerker. En ze zijn te bestellen. In de afgelopen dagen werden maar liefst 25 vers gebakken lekkernijen op bestelling verkocht, klinkt het trots.

Structuur, sociale contacten en zinvol bezig zijn
Zoethout biedt dagbesteding in Hattem, Heerde en Wapenveld. Dit voorjaar moest Zoethout de deuren een aantal weken verplicht sluiten vanwege het coronavirus. Locatie de Waag bleef gedeeltelijk open om plaats te kunnen bieden aan diegene waarvoor dagbesteding en werk van cruciaal belang is. De sluiting had grote consequenties voor deelnemers, hun naasten en de dagbesteding zelf. Deelnemers misten de nodige structuur, sociale contacten en het zinvol bezig zijn. Door het vervallen van de zorg ontstond onbegrip, onrust of woede bij de deelnemers. “Hoewel we inmiddels alweer geruime tijd de deuren hebben geopend, heeft de sluiting nog altijd effect op onze medewerkers,” geeft manager dagbesteding en werk Marleen van Essen namens Zoethout aan. Van Essen benadrukt dat we niet spreken over cliënten maar medewerkers van Zoethout. “Tenslotte zijn we samen één team.”

Activiteiten gaan niet door
Toen Zoethout de deuren weer mocht openen bleek dat veel medewerkers uit hun structuur waren en zich eenzaam en angstig hebben gevoeld. Blijf thuis en houd afstand! Draag een mondkapje. Overal in het nieuws gaat het over corona. De richtlijnen van het RIVM zijn: geen fysieke contacten, geen bezoek en anderhalve meter afstand. Extra activiteiten zoals een gezellige avond, de wandelgroep en samen eten zijn voorlopig van de baan. “Dit zijn juist activiteiten om de sociale contacten te bevorderen. Onze doelgroep heeft vaak al minder sociale contacten en zitten nu dus in hun eentje thuis. Contact via de telefoon is afstandelijker dan iemand fysiek ontmoeten. We zijn blij dat de dagbesteding weer opgepakt kon worden. Al is het wel puzzelen om het zorgaanbod op een juiste manier vorm te geven. De werkplekken zijn op anderhalve meter ingericht, dus moet er geschoven worden. De pauzes zijn anders ingedeeld en de gangen moeten zoveel mogelijk gemeden worden. We moeten flexibel zijn. Zoeken naar wat er nu wel kan en onze medewerkers een veilige en prettige werkomgeving bieden. Gelukkig hebben we binnen de muren nog geen besmettingen gehad,” aldus manager van Essen.

In je ritme komen
Jenneke is één van de medewerkers die het lastig vindt om weer in haar ritme te komen. De structuur die is weggevallen moet weer opnieuw worden opgebouwd. Voor de Covid-pandemie uitbrak was ze 6 dagdelen aan het werk op het naaiatelier van Zoethout. Momenteel zijn dit 2 dagdelen en dit wordt langzaam weer opgebouwd. De 40-jarige Hattemse geeft aan dat ze het lastig vindt om op anderhalve meter te werken en angstig is om het coronavirus op te lopen. Jenneke is blij dat ze weer aan het werk kan bij Zoethout en niet meer thuis zit. “De muren komen op een gegeven moment op je af. Gelukkig hadden we een hond, zodat we een stok achter de deur hadden om toch naar buiten te gaan. We spraken wel mensen aan de telefoon, maar ik vind het toch fijn om mensen in het echt te ontmoeten.”

Taboe doorbreken
De reden om aan dit interview mee te werken is dat Jenneke het taboe wil doorbreken dat het niet erg is om hulp in te schakelen. “Voel je je eenzaam? Trek aan de bel. Ik heb zelf ervaren hoe het is om je door corona eenzaam te voelen. Ook in deze coronatijd zijn er nog genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan en erop uit te gaan”, raadt ze aan.

Zoethout hoopt begin 2021 de deuren van de lunchroom weer te open wanneer er groen licht door de overheid wordt gegeven. “We openen pas weer voor externen wanneer dit op een veilige manier kan voor onze medewerkers. Dat staat bovenaan omdat we werken met een kwetsbare doelgroep,” aldus van Essen.

Caronahulppunt Hattem
Voel je je eenzaam en heb je behoefte aan praatje? Heb je vragen over corona? De medewerkers van het Coronahulppunt Hattem zitten klaar om je te helpen. Het Coronahulppunt is bereikbaar op telefoonnummer 038-443 2881 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur of via de e-mail coronahulp@swhattem.nl

Hattemers in coronatijd
In de uitzending van Hattemers in coronatijd staat het onderwerp ‘Wanneer alles even anders is ’ op maandag 14 december centraal. Het programma wordt op de maandagavond bij RTV Hattem live uitgezonden van 18.00 tot 19.00 uur op radio en tv-Hattem. Op dinsdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uur volgt een herhaling op radio en tv.

Bron: De Hattemer.nl

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in