Vanaf 2022 wonen er 12.307 mensen in de gemeente. Het is een stad die elke dag meer en meer groeit. In dit artikel lees je over de oorsprong van de naam van de stad. Je komt meer te weten over de begindagen waar een container huren Almere nog niet beschikbaar was. Je zult ook iets te weten komen over de latere dagen van Hattem.

Wat is de betekenis van Hattem

Tot nu toe weet niemand echt wat “Hattem” betekent, behalve dat het een gebruikelijke boerennaam is. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waar de naam “Hattem” vandaan komt. Toch zijn er normaal gesproken twee verklaringen die universeel door mensen worden geaccepteerd. De eerste is dat een lid van de Chattuarii-stam naar Hattem zou kunnen verwijzen als hun “heem”. Dit is het Chattuarii woord voor woning. Een tweede mogelijke afleiding is de leider van een groep mensen die Hatto leidde. Dit is volkomen logisch als je bedenkt dat veel boeren erfgenamen afkomstig zijn van de namen van mensen. De echte reden voor de naamgeving is misschien niet zo duidelijk als een afvalcontainer huren Lelystad, maar het is nog steeds interessant om het achtergrondverhaal van de stad te kennen, zelfs zonder de geschiedenis van de naam te kennen.

Hoe was Hattem in zijn begindagen?

Een Hattem gerelateerd document dat werd ontdekt, dateert van ongeveer 800. Dit record staat bekend als de Codex Laureshamensis, en verwijst naar de stad Hattem omdat twee van zijn boerderijen werden toegekend aan de abdij van Lorsch. Hattem kreeg pas veel later een kerk of kapel. Hattem werd officieel een parochie in 1176, hetzelfde jaar dat de eerste kapel werd voltooid. De kapel, die 17,5 bij 9,5 meter groot is, werd gebouwd op de Gaedsberg, ook wel Gods Berg genoemd. De grenzen van de parochie komen overeen met de laatste delen van de jurisdictie grenzen van Hattem.

De landgraaf Reinoud I van Gelre verleende Hattem stads bevoegdheden in 1299. Daarvoor was er een versterkte nederzetting langs de noordgrens van de Veluwe. De bestaande kerk is omgeven door het gemeentelijk plan. Omdat de toren van deze kerk dateert uit de 12e eeuw, is het mogelijk dat de hedendaagse binnenstad van Hattem naast de parochiekerk aan de Gaedsberg ooit een kapel had. Zowel de religieuze als de juridische centra werden verplaatst als gevolg van het veiligstellen van stadsrechten. De apostel Andreas wordt geëerd met een nieuwe kerk en een stad.

Hoe was Hattem in zijn latere dagen?

Hertog Willem van Gelre schonk de Hoenwaard in 1401 aan de inwoners van Hattem, zodat ze het konden gebruiken om hun vee te voederen en bakstenen te maken voor hun huizen. Het fort St.-Lucia, ook wel bekend als de “Dikke Tinne”, wat “de dikke merlon” betekent, werd gebouwd in 1404. De oorzaak is terug te voeren op de enorme muren van het kasteel, die toen de dikste waren in de Nederland. Het kasteel werd in 1778 afgebroken, zodat de stenen konden worden gebruikt om huizen te bouwen. Zowel Hattem als Elburg werden in 1786 het epicentrum van de Patriottentijd. Stadhouder Willem V wist echter met succes een einde te maken aan deze bewegingen.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in