Waterbedrijf Vitens gaat precarioheffing aan inwoners Hattem terugbetalen

Erik Kort, Fractievoorzitter van D66, vertelde vanmorgen in de uitzending van Hattem Actueel dat Waterbedrijf Vitens de precarioheffing aan de inwoners van Hattem gaat terugbetalen. Dit is het resultaat van een uitspraak van de belastingrechter die Vitens in het gelijk heeft gesteld en bepaalde dat de gemeente Hattem deze kosten niet meer mag doorbelasten aan nutsbedrijven.

De gemeenteraad van Hattem heeft in december 2013 besloten om precariobelasting in te voeren voor buizen, kabels, draden en leidingen. Deze belasting geldt voor bedrijven en organisaties die gebruik maken van gemeentegrond, zoals Vitens en Liander. Wettelijk mogen gemeenten per 2022 geen precariobelasting met opleggen en de gemeente Hattem was bezig met een afbouw. Het innen van precariobelasting was een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente (ruim 500.000 euro per jaar).

Doorbelasting van 60,32 euro
In december 2017 stuurde Vitens een brief aan alle inwoners van Hattem over de precariobelasting. Daarin gaf het nutsbedrijf aan dat het genoodzaakt was om deze heffing door te belasten aan de inwoners van Hattem. De kosten bedroegen 60,32 euro per huishouden, gebaseerd op de kosten voor twee jaar.

De gemeente Hattem was over dit handelen van Vitens, evenals de inwoners van Hattem, onaangenaam verrast. Vitens had namelijk uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Toch bracht Vitens per kwartaal 16 euro in rekening per huishouding. De gerechtelijke uitspraak heeft tot gevolg dat de inwoners van Hattem het geld terug moeten krijgen van Vitens. Op welke manier dit gebeurt en wanneer is nog niet bekend.

Voorziening in de begroting
De gemeente Hattem had de inwoners ook al gecompenseerd voor dit bedrag. De gemeente gaat dit niet alsnog verrekenen. Dit betekent per huishouding een voordeel van 120 euro. Een en ander heeft geen gevolgen voor de begroting van de gemeente Hattem, aangezien er een voorziening is getroffen en die wordt nu voor haar bestemming aangewend.

Maandag 11 november om 18.00 uur begint in het stadhuis van Hattem de raadsvergadering waarin de begroting van 2020 wordt besproken.

Wil je het interview met Erik Kort terugluisteren, dan kan dat bij uitzending gemist op de website van RTV Hattem.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in