Respec op de Lek met Hattem Roeit

Zaterdag vond de zesde editie plaats van de sloeproeiwedstrijd Respec op de Lek. Bijna 70 teams waren vanuit heel Nederland naar Culemborg gekomen om deel te nemen aan deze race. De wedstrijd bestaat uit twee delen die gezamenlijk het eindresultaat bepalen.

In de ochtend vind een race plaats over een afstand van 11 kilometer. Na een gezamenlijke lunch wordt gesprint over een afstand van 4,5 kilometer.

Vanuit Hattem Roeit roeide het team de Voorganck mee. Voor dit Herenteam was dit alweer de zesde race dit seizoen. De eerste wedstrijden stonden in het teken van voorbereidingen op de Harlingen – Terschelling-race. Door voorafgaand aan deze HT-race veel kilometers te maken hoopte het team hier een goed resultaat te behalen. Deze missie was begin mei geslaagd. Hoe nu verder in de rest van het seizoen? Het team had zich ten doel gesteld de goede conditie vast te houden door nog wat wedstrijden te roeien tot de zomerstop. Deze race zou de laatste race zijn voor de vakantieperiode.

Vanuit de jachthaven van Culemborg wordt er twee aan twee gestart. Er wordt geroeid richting het fietsveer van Beusichem. Daar wordt gekeerd en teruggevaren richting de jachthaven. De roeiers van Hattem Roeit hadden de één na laatste start samen met de Azorean High. Gezamenlijk werd er opgegroeid en werden langzamere boten ingehaald. Een groot deel van het veld werd hierbij ingehaald.

De Lek lijkt qua omstandigheden sterk op de IJssel; het water waarop wekelijks wordt getraind. Er werd gefinisht in iets meer dan één uur. Hierbij bleek met name de hitte een grote tegenstander. Met zo’n 28 graden en nauwelijks wind vroeg de inspanning veel van de roeiers. Ze gingen tot het gaatje en kwamen uit op een vermogen van circa 75 watt per roeier. Het hoogst verleiden vermogen dit seizoen.

s’ Middags bleek een nieuwe krachtexplosie teveel gevraagd. Hierbij werd een vermogen van 71 watt gehaald. Het team werd hierbij vierde in de Tweede Klasse. Stuurvrouw Marilène Spaargaren was trots op de geleverde prestatie van haar team.

In de zomer zal Team de Voorganck doortrainen om in het najaar in ieder geval deel te nemen aan de races in Langweer en Makkum.