Bomen spelen een essentiële rol in onze leefomgeving en toekomst, aldus Jan Reijnvaan. Hij nam het initiatief om te starten met Stichting Mijn Boom Mijn Leven’. ‘Geïnspireerd door de woorden van mijn vader – “Een boom plant je voor de volgende generatie; zij zijn de longen van ons leven” – plantte ik jaarlijks voor ieder van mijn kinderen een boom en een rododendron. Inmiddels staan er ruim honderd stuks, deels op openbare grond. Deze actie riep veel positieve reacties op en inspireerde anderen om hetzelfde te doen.’
Op Samen Hattem staat alle informatie. Daar is ook de oproep om mee te doen te lezen: ‘Hoe mooi is het langs een prachtig in bloei staande fruitboom te lopen, of een mooie ijk in of rondom de stadswal en te kunnen herinneren waarom deze er staat!’
‘Op de zuidwal 52 is net een oude dode boom weggehaald, het zou mooi zijn dat de burgemeester daar een oudere boom plant met een schenker, als start van het project, maar er zijn meer van dit soort prachtige plekken in Hattem om te starten. En dat als men wenst, bij iedere planting een stukje op de green deal wordt geplaatst.’
Bijdragen Hattemers
De stichting stimuleert om bomen te planten ter herinnering aan bijzondere levensmomenten (geboorte, overlijden, jubileum), of simpelweg als bijdrage aan een groener Hattem. Daardoor hoopt ze dat de emotionele band tussen de Hattemers en hun leefomgeving wordt versterkt.
De stichting wil de kracht van vergroening voor het voetlicht brengen en de rol die iedere Hattemer hierin kan spelen. Een Levensboom planten draagt bij aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en duurzaamheid.
De stichting heeft de samenwerken met het Green Deal-programma van de gemeente opgezocht om vergroening structureel en inclusief aan te pakken.
In Duitsland bestaat een vergelijkbare traditie, waarbij bij de geboorte van een kind een fruitboom wordt geplant – een symbolisch gebaar én bron van voedsel voor later. De vruchten ervan kunnen worden geplukt als het kind opgroeit.
Wie, waar, wat
Reijnvaan is inmiddels in gesprek met een software-ontwikkelaar om een app te ontwikkelen, waarbij men op een kaart interactief kan kijken waar, wie en wat te planten is en of men een vrij keuze heeft. Het is de bedoeling dat voor wie dat wil een verhaal achtergelaten kan worden voor wie of van wie de boom of bomen zijn en met welke gedachte deze is gepland.
Belang groen Hattem
Maandag 7 april bevestigde Pauliene Mars, voorzitter Vereniging voor Landschap en Milieu Hattem, in een artikel over vervuilde lucht boven Hattem het belang van een groener Hattem: ‘Bomen en planten helpen fijnstof af te vangen en houden de verspreiding van vervuilende stoffen tegen. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk groen in de stad is voor onze gezondheid. Meer aandacht voor groen en de kwaliteit van onze leefomgeving is dan ook essentieel. Toch wordt groen nog vooral als een kostenpost gezien. Er is nauwelijks budget voor.’
Hattem heeft het financieel zwaar. Projecten van eigen burgers zoals Reijnvaan, kunnen er voor zorgen dat deze kostenpost, zoals Mars het noemt, wordt omgezet in investering in eigen welzijn en woongenot.
Green Deal
De Green Deal-activiteiten van Hattemers zijn o.a. te volgen via de nieuwsbrief van Green Deal.
Hattem Actueel
Op 5 juni is Reijnvaan te gast in het radioprogramma van RTV Hattem, Hattem Actueel.
Reactie Vereniging voor Landschap en Milieu Hattem, d.d. 11.04.25
Pauliene Mars, voorzitter van genoemde vereniging reageert enthousiast op dit initiatief. ‘Ik ben erg blij met alle groene initiatieven – vanzelfsprekend ook met dit plan. Hoe meer mensen enthousiast zijn over groen en wat willen doen, hoe liever!
Toch wil ik graag een nuance aanbrengen. Niet elke boom of plant draagt automatisch bij aan biodiversiteit.
Hattem ligt tussen twee Natura 2000-gebieden in, die allebei onder druk staan. De beschikbare ruimte ertussen is beperkt. Laten we daarom samen zorgen voor slimme keuzes die écht bijdragen aan de natuur, die helpen – zonder onnodig schaarse ruimte in te nemen.
Zo heeft de rododendron die in het artikel genoemd wordt bijvoorbeeld geen meerwaarde, maar neemt die wel veel ruimte weg voor andere planten. Sterker nog: sommige soorten worden zelfs afgeraden, omdat ze de biodiversiteit kunnen schaden. Maar ook een berm gevuld met plukstruiken bedoeld voor mensen draagt niet bij. We zien die dan ook liever niet.
Recent gebruikte de gemeente bij een vergunning de boomlijsten van Natuur & Milieu. Daar hebben we op aangedrongen, en het is een goed begin. Maar hoe dichter je bij de natuur komt, hoe belangrijker het is om je te beperken tot inheemse soorten.
We nodigen bewoners die plannen hebben uit om contact met ons op te nemen.’
Het mailadres van de vereniging is info.vlmh@gmail.com
Leest u al HattemNieuws, de nieuwsbrief van RTV Hattem?
Ontvang het dagelijks nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!