Op donderdag 10 april vindt er om 11.30 uur bij Katerveer een kranslegging plaats bij het monument voor Raymond Holvoet. Tijdens Operatie Timon werd hij als geheim agent ingezet op de Veluwe, ter voorbereiding op de tweede Operatie Pegasus, het opzetten van een ontsnappingsroute voor de Britse para’s die na de mislukte Operatie Market Garden op de Veluwe zijn achtergebleven. Op deze plaats werden precies 80 jaar geleden, op 10 april 1945, negen mensen gefusilleerd.
Naast vertegenwoordigers van het 4 en 5 mei comité Hattem, het college van Hattem en een Belgische delegatie zullen ook enkele veteranen en enkele ex-commando’s uit Gelderland deelnemen aan de plechtigheid bij het monument voor de vermoorde oorlogshelden aan het Katerveer, waarbij iedereen welkom is.
De plechtigheid duurt ongeveer een uur met kransleggingen, het protocol met de Last Post en de volksliederen van België en Nederland.
Het verhaal van Katerveer
Op deze locatie vond de fusillade van zeven burgers, een Belgische S.A.S. parachutist (The First Belgian Parachute Squadron Special Air Service) en een Belgische SS-deserteur plaats door de Duitse bezetter op 10 april 1945. Deze mensen waren aangevoerd vanuit het Huis van Bewaring in Zwolle. (bron: Internet Traces of War)
Hun namen waren: Hun namen waren: S.J. Baarsma, Dalfsen / F. Beke, Gent, België / A. Fros, Den Haag / A. Geerts, Olst / R.A. Holvoet, Kortrijk, België / A. Nijboer, Wilsum / Ph.W. Pander, Wassenaar / E.J.J. aan het Rot, Zwolle / F. Wierda, Leeuwarden.
De executie gebeurde vier dagen voordat Zwolle werd bevrijd (14 april 1945). De Belg Lamarche overleefde de executie. Hij had zijn handen weten vrij te maken tijdens het transport naar de executielocatie. Daardoor kon hij zichzelf zwemmend redden, nadat hij zich in het water had laten vallen.
Het verhaal gaat, dat hij op de rand van de loswal staand, zijn kans had ingeschat om aan de dood te ontkomen. De Duitsers moesten niet de indruk krijgen dat hij zich in de IJssel wilde laten vallen. Hij had gekeken naar de bevelhebber. Toen hij zag dat die zijn mond opende om ‘Feuer’ te roepen liet hij zichzelf vallen. Hij zwom zeker vijftig meter onder water, kwam boven en zag de legertruck wegrijden. Lemarche bleef in het water liggen tot de kust helemaal veilig was.
Tweedaagse herdenkingsreis
De Belgische delegatie vertrekt direct weer vanaf de herdenkingsplaats om 12.30 uur om hun Battlefield Tour voort te zetten. De ABSASV (Amicale Belgian SAS Vriendenkring VZW) organiseert een tweedaagse herdenkingsreis waarbij de route gevolgd wordt van de Belgische SAS tijdens Operation Larkswood in 1945. Operation Larkswood maakte in 1945 deel uit van een grote geallieerde operatie, bedoeld om aan het eind van de Hongerwinter Nederland van zuid naar noord in twee delen te snijden, teneinde de Duitsers die het westen zijn blijven verdedigen, te omsingelen en zo de bevrijding te versnellen.
Leest u al HattemNieuws, de nieuwsbrief van RTV Hattem?
Ontvang het dagelijks nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!