Plasticvervuiling bij De Hezenberg

In een lange strook aangespoeld strooisel aan de oever van de IJssel bij De Hezenberg zitten enorm veel plastic korreltjes. Deze korreltjes, die nurdles worden genoemd, zijn na hoogwater achtergebleven op de oevers. Uit onderzoek is gebleken dat de nurdles afkomstig zijn van een plastic-recyclebedrijf in Zutphen.

Al in januari werd bericht over de aanwezigheid van de korreltjes door rivierplasticonderzoeker Tim van Emmerik. Hij waarschuwde toen voor een uitzonderlijke hoeveelheid plastic korrels op de rivieroevers in Zutphen. “We vinden ze op behoorlijk wat plekken langs de Nederlandse rivieren, maar deze waarden komen we niet vaak tegen.”

Moeilijk op te sporen
Het probleem met de nurdle is alleen dat moeilijk te achterhalen is waar ze vandaan komen. “We weten alleen dat ze van een producent moeten komen, maar het is lastig te herleiden welke producent het is, want er staan geen barcodes of merknamen op. Maar als je ze op een plek vindt, toevallig vlak bij een bedrijf, dan is dat wel de eerste partij waar je eens gaat praten.”

Op die manier is afgelopen najaar ook de bron in Zutphen opgespoord, omdat het waterschap de korrels tegenkwam in de rioolwaterzuivering. De milieudienst Achterhoek constateerde vervolgens een lek bij een plasticbedrijf op het industrieterrein in Zutphen.

Maatregelen aangekondigd
De directeur van Recyclebedrijf Daly Plastic, de heer Daalder, wilde aanvankelijk niet reageren. In de weekkrant Achterhoek Nieuws van deze week staat een interview waarin Daalder aangeeft dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat plastic korrels in de IJssel belanden.

Rivierverhalen
Op de website Rivierverhalen staat een uitgebreid bericht over de plasticvervuiling en diverse links voor meer informatie.

Bron: www.rivierverhalen.nl

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in