Zie je een groep racefietsers voorbij flitsen, dan kan het zijn dat het de mannen van OLG Hattem zijn. Ooit in 2010 begonnen als een kleine groep van mensen-met-veel-tijd-overdag is het uitgegroeid naar 23 racers. De spil in het geheel is het echtpaar Betsy en Herman Last.
‘Toen de groep groeiden vroeg een van de mannen of zijn collega mee mocht komen. Natuurlijk. Dat bleek een vrouw te zijn! Zij fietst al een tijdje mee, maar in principe is het een mannenclub die 35 woensdagen in het jaar samen fietsen. In de winter op de mountainbike en vanaf begin maart op de weg. De tochten zijn gemiddeld 100 km en we rijden 28 km per uur. Gaat er een te hard, dan fluit de fietser-van-de-dag hem terug. Dat gebeurt trouwens ook als er een van ons achterblijft.’
Meedoen
Dat achterblijven is niet alleen letterlijk. Valpartijen, ziekte en operaties zogen ervoor dat er wel eens iemand uitvalt. Dankzij de lief-en-leed-pot maar ook door de groeps-app is er aandacht voor elkaar. Komt er iemand terug die niet meer als vanouds mee kan, dan sluit die aan met een elektrische racefiets. Een operatie aan de hand gehad? Dan een verwarmde handschoen aan en fietsen weer. Dankzij nieuwe technieken blijven ze meedoen.
Tijdens het interview worden de mannen een paar keer vergeleken met hoe vrouwen kunnen zijn. Samen fietsen vinden ze belangrijk, maar samen koffiedrinken en uitgebreid kletsen lijkt het hoogtepunt van de rit te zijn. Ook de kleding moet op en top in orde zijn. Dankzij twee sponsoren schaften de racers in 2024 een nieuwe outfit aan wat op de avond van de presentatie met gejuich werd ontvangen. Vrouwen letten er meestal wel op dat alles bij elkaar past, maar deze mannen doen dat ook. Zelfs de bidon moest namelijk mee in de vernieuwing. Sindsdien rijdt hij mee in de nieuwe kleuren van de groep.
Blij als een kind
De tochten hebben elke keer weer wat nieuws. Het koffie-adres is hetzelfde, maar de weg er naar toe wordt altijd wat aangepast. Betsy zorgt voor bijna alles om het fietsen heen. Tijdens de afgelopen snertrit stond zij halverwege de rit met snert en roggebrood.
Aan het begin van het jaar is er een tasje met jaarkalender en met kleine cadeautjes, zoals dit keer een slot voor de fiets. Een slot??? ‘Jazeker. Het zijn fietsen van rond de vierduizend euro maar die zetten ze zo tegen de boom zonder slot!
Als ze het tasje krijgen, stralen ze allemaal van plezier. Het zijn van die kleine dingen, maar o zo belangrijk.’
Tot slot, waar komt de naam OLG vandaan? Toen ze in 2010 spontaan startten met VUT-ters en gepensioneerden was de naam gauw geboren: de Oude Lullen Groep. Helemaal passen doet die naam niet meer, want de jongste is 60 (de oudste 81). Met een kwinkslag wordt er tegenwoordig gezegd: we zijn de Ontzettend Laag Gemiddelde Groep. Want 28 km per uur fietsen… dan kun je jezelf niet meer meten met de bekende namen uit deze sportwereld. Niet dat iemand daarom maalt. Ze hebben het leuk samen. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want inmiddels is er een wachtlijst van andere fietsliefhebbers. OLG blijkt populair als groep, want dat wil het echtpaar Last zeker ook gezegd hebben, het is geen vereniging en er zijn geen leden. Het is gewoon een groep mensen die het fijn samen hebben. ‘Dat kenmerkt de groep. Ze zijn heel betrokken op elkaar.’
HattemNieuws – van de redactie
Ontvang het dagelijks nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!