Vitens verrekent teveel betaalde precariorechten

Vitens gaat de ten onterecht geheven waterbelasting verrekenen met de te betalen termijnbedragen en/of de jaarafrekening. De rechter heeft besloten dat de gemeente de zogeheten precarioheffingen ten onrechte heeft opgelegd.

Iets meer dan twee jaar geleden kregen huishoudens in Lingewaard, Hattem en Oldebroek te horen dat ze voor het jaar 2018 een hogere rekening zouden ontvangen voor het water uit de kraan. Per huishouden ging het om zestig tot meer dan honderd euro extra.

De heffing werd eerder officieel afgeschaft, maar de gemeenten beriepen zich op de mogelijkheid gebruik te maken van een overgangsregeling tot 2022. Omdat Vitens de gemeentelijke waterleidingen gebruikt, werd de extra belasting voor de huishoudens in stand gehouden.

‘Absurde handelwijze’
Dat was tegen het zere been van Vitens. De waterleverancier sprak destijds al van ‘een absurde handelwijze’ en noemde de precarioheffing een verkapte belasting. Tot zijn spijt moest het bedrijf de kosten doorberekenen aan de huishoudens, maar achter de schermen maakte Vitens bij de rechter bezwaar tegen de gang van zaken.

Nu, ruim twee jaar later, informeert Vitens de klanten dat zij hun te veel betaalde bedragen over 2018 én 2019 terugkrijgen.

Brief op de mat of e-mail
‘De rechter heeft beslist dat de gemeente Hattem deze kosten niet mag doorbelasten. Vitens gaat u daarom alle betaalde bedragen aan precarioheffing over 2018 en 2019 terugbetalen’, schrijft het bedrijf in de informatie die aan klanten is gestuurd.

Het bedrag dat mensen sinds de laatste jaarafrekening te veel betaalden wordt verrekend met de eerstvolgende jaarafrekening.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in