Anton Pieck ontmoet Menno Balm in “Bella Italia”

In het Anton Pieck Museum in Hattem kun je mee op reis naar Italië. Anton Pieck ontmoet daar Menno Balm onder de noemer ‘Bella Italia’.

Allebei spreiden zij op hun eigen wijze een sluier over de werkelijkheid. Anton Pieck noemt het een sluier die hij over zijn objecten spreidt en ze daarmee aan hun vaak foeilelijke omgeving ontrukt – waarbij hij altijd cultuur-historisch verantwoord te werk ging. Menno Balm ziet het verleden als onderdeel van het heden en vangt dat in zijn tekeningen. Zij nemen ze je mee naar Italië, het verleden van het heden.

40 jaar groei
Anton Pieck leert ons via zijn reistekeningen oog te hebben voor de vele monumenten van het dagelijks leven, die overal achteloos zijn rondgestrooid. Alleen als de tijd zijn stempel ergens op heeft gedrukt pakt hij zijn schetsboek en tekent wat hem boeit. En op zijn onderwerpen drukt hij een persoonlijk stempel. Veel van zijn tekeningen zijn niet gedateerd en dat doet er niet toe; ze zijn gezien en vastgelegd. De eerste keer was Anton in Italië in 1930 -35 jaar oud- de laatste keer in 1968 – 73 jaar oud. Bijna veertig jaar ertussen, veertig jaar van groei.

Olijfbomen en muren
Voor Menno Balm is Italië een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn tekeningen. Van rustieke natuurstenen muren in Piëmonte tot de olijfbomen van Apulië, van monumentale zuilen uit het oude Rome tot een eenvoudig stuk plaveisel. De onderwerpen liggen in Italië voor het oprapen. Italianen gaan door met leven op en rond de archeologische vondsten en de eeuwenoude straten.

Reis je mee?
De tentoonstelling “Bella Italia” loopt van 17 november tot 1 mei. Op 22 februari kun je meereizen via een workshop van Menno Balm. Je kunt je opgeven via info@antonpieckmuseum.nl o.v.v. Bella Italia – workshop.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in