‘Huiselijk’ geweld, ook in Hattem

De gemeenteraad wordt voorgesteld om tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 oktober de Regiovisie ‘Samen tegen huiselijk geweld’; aanpak geweld in afhankelijkheidsrelaties 2024-2028 vast te stellen. ‘Burgers hebben recht op bescherming tegen elke vorm van geweld’, aldus de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Hattem, die in een eerder stadium heeft meegelezen.
In Hattem zou het gaan om circa honderd meldingen per jaar, gemiddeld twee per week.
De aanpak is gericht op alle vormen geweld waar een afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen plegers en slachtoffers, binnens- en buitenshuis.

Definitie
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de privékring van het slachtoffer wordt gepleegd. Dit kan zijn: partner of ex-partner, ouder of verzorger, broer of zus, vriend(in), gezins- en familielid en huisvriend(in). Het woord ‘huiselijk’ verwijst dus niet naar de plaats van het geweld – dat kan zowel binnenshuis als buitenshuis – maar naar de relatie tussen pleger en slachtoffer. Geweld in huiselijke kring bestaat uit lichamelijk geweld, psychisch of seksueel geweld, financiële uitbuiting en verwaarlozing.

Aanpak van huiselijk geweld is een wettelijke verplichting voor gemeenten. Eens per vier jaar stellen de regiogemeenten die samenwerken om huiselijk geweld te voorkomen en tegen te gaan, samen een regiovisie op. De oude regiovisie liep tot 2023.
De betrokken gemeenten beogen huiselijk geweld te voorkomen, omdat de impact van huiselijk geweld groot is. Het kan leiden tot sterke emotionele problemen zoals depressie, stressklachten en lichamelijke klachten.

Voorkom ook toekomstig geweld 
De aanpak is gericht op alle vormen geweld waar een afhankelijkheidsrelatie bestaat tussen plegers en slachtoffers. Te denken valt aan seksueel geweld, grensoverschrijdend gedrag en mensenhandel.
Men richt zich in de aanpak op het hele systeem: kind, volwassene, slachtoffer en pleger gericht op het voorkomen van geweld, omdat een geschiedenis van geweld de kans vergroot om later zelf als volwassene geweld te plegen of slachtoffer te worden van geweld in intieme relaties.

Inbreng Adviesraad
De Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Hattem besprak eerder de Regiovisie. In het informatiesysteem op de website van de gemeente staat de reactie van de Adviesraad. Daarin schrijft ze onder andere: ‘De onderliggende problematiek is breed (van kindermishandeling tot ouderenmishandeling en van vechtscheidingen tot loverboys) en de vraag daarbij is hoeveel van de ijsberg zichtbaar is.
Ook het werk er aan door gemeente en betrokken instanties is vaak onzichtbaar, maar natuurlijk zeer belangrijk. Burgers hebben recht op bescherming tegen elke vorm van geweld. In Hattem zou het gaan om circa honderd meldingen per jaar gaat, gemiddeld twee per week.’

Samenwerken en samenhang
De Adviesraad benoemt het belang van een sterke focus en van regionale samenwerking. ‘Er is meer focus op de belangrijkste ambities: schade van geweld beperken, laagdrempelige hulp bieden aan slachtoffers en plegers, en overdracht van geweld van generatie op generatie te stoppen.
Bij uitstek is huiselijk geweld een onderwerp waarbij samenwerking binnen de regionale aanpak gunstig is voor een kleine gemeente als Hattem. Er kan gebruik gemaakt worden van de expertise van anderen bijvoorbeeld in centrumgemeente Apeldoorn en ervaringen kunnen worden gedeeld. Problemen die tot geweld leiden hangen vaak samen met andere problemen en moeten in samenhang worden aangepakt.’

Voorlichting
‘De wens om problemen eerder in beeld te krijgen is logisch maar lastig te realiseren’, aldus de Adviesraad. ‘Er wordt onder andere ingezet op voorlichting omdat is gebleken dat aandacht voor het onderwerp leidt tot meer meldingen.’

Hulp nodig?
Slachtofferwijzer

Ik vermoed huiselijk geweld

https://hetccv.nl/themas/veiligheid-en-zorg/huiselijk-geweld-en-kindermishandeling/

Meer informatie vanuit de gemeente, het ‘iBabs Publieksportaal’
https://hattem.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item/d570cef5-436c-4776-b127-638e0d31a0c8

https://hattem.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Document/d570cef5-436c-4776-b127-638e0d31a0c8?documentId=7d06b550-a600-4193-ab77-59ea32a2758c

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in