Gemeente en ’t Heem constructief verder

Vrijdag 7 oktober spraken wethouder Koen Castelein en Otto de Jong, directeur van BEO Mij ’t Heem uitvoerig met elkaar. Naast een algemene kennismaking ging het over de ontwikkelingen op ’t Veen en de verkabeling, waar ’t Heem enkele weken eerder zijn medewerking aan opzegde. Beide partijen gingen uit elkaar met de blik gericht op de toekomst.

Brief aan de gemeenteraad
In februari begonnen gesprekken tussen gemeente en ’t Heem over de transformatie van ’t Veen naar gemengd woongebied. Directe aanleiding waren de voorbereidingen voor het ondergronds brengen
van de hoogspanningsleiding. Het beoogde voorkeurstracé liep gedeeltelijk over het perceel van ’t Heem. Na een aanvankelijk goede start liepen de gesprekken daarna stroever. Uiteindelijk zegde ’t Heem haar medewerking aan de verkabelingsplannen op in een brief aan de gemeenteraad. Een aantal raadsfracties wil daar maandag 10 oktober in de raadscommissie ARZ vragen over stellen aan de wethouder.

Kennismaking
“Vandaag heb ik kennis gemaakt met de heer De Jong. Ik heb het gesprek als zeer prettig ervaren”, aldus Castelein. “De Jong is een lokaal maatschappelijk betrokken ondernemer die veel voor Hattem heeft gedaan. We spraken vrij snel al over de toekomst en hoe we samen verder kunnen komen”. Dat wordt beaamd door De Jong: “Ik begrijp de noodzaak van het
verkabelen. Het gaat er mij om dat ’t Heem kan blijven voortbestaan in de nieuwe wijk. Als dat door wat voor omstandigheden dan ook niet meer kan, wil ik kunnen schakelen en transparant met de gemeente daarover in gesprek zijn. Daarover ben ik nu bij deze wethouder gerustgesteld”.

Toekomst voor ’t Heem
Castelein: “In het nieuwe Crisis en herstelwet-bestemmingsplan dat we in voorbereiding hebben, blijven de huidige bestemmingen gelijk. Ondernemers kunnen dus blijven ondernemen. Tegelijk is er via een ‘ontwikkellaag’ een mogelijkheid om van functie te veranderen. Dat is nieuw en loopt vooruit op de toekomstige Omgevingswet. Zo kan een bedrijfsbestemming bijvoorbeeld wijzigen naar wonen. Deze mogelijkheden bieden alle bedrijven op ’t Veen een perspectief op de toekomst in deze roerige tijden.” Wat de wethouder én De Jong betreft, kijken ze vanaf nu vooral vooruit.

Commissievergadering
Of er na dit gesprek nog noodzaak is voor een bespreking van de brieven zal maandagavond blijken tijdens de vergadering van de commissie Algemene en Ruimtelijke zaken.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in