Wim Eikelboom lanceert nieuw boek over de IJssel en onderstreept belang van veerponten in IJsseldelta

Voor de lancering van zijn boek ‘Geen dag zonder de IJssel’ maakte IJsselkenner Wim Eikelboom uit Zwolle een toer langs alle tien veerponten in de IJssel. Ook de veerman van ’t Kleine Veer kreeg een exemplaar uitgereikt van het boek. Bovendien werd Marius Teekman, de schipper van dienst op ’t Kleine Veer, toegezongen met een speciaal geschreven ode aan de veertjes op de IJssel.

De pontentoer langs de IJssel was voor Wim Eikelboom meer dan een boekpromotie. “Op deze manier wil ik graag het belang van de veerponten onderstrepen,” vertelt hij.  “De veren verbinden verleden en heden met elkaar en blijven ook in de toekomst van wezenlijk belang. Deze eeuwenoude vorm van openbaar vervoer brengt nog altijd voor veel mensen een bijzondere rivierbeleving en een bewustwording dat we in een deltaland leven.”

De recreatieve veerdienst tussen Zwolle en Hattem viert dit jaar het 30-jarig bestaan in de huidige vorm. Gemeenten Zwolle en Hattem houden het veertje in de vaart en bij toerbeurt varen er vier schippers op tussen april en eind oktober. ‘T Kleine Veer is geliefd bij fietsers en wandelaars.

In ‘Geen dag zonder de IJssel’ geeft Eikelboom voor elke dag van het jaar een ontmoeting met de IJssel vanuit geschiedenis, natuur, mensen, landschap, kunst en actualiteit. “Het boek toont de veelzijdigheid van deze geliefde rivier. Ik wil ook laten zien hoe de IJssel vroeger en nu leeft bij mensen die er dichtbij wonen. De IJssel maakt veel mensen gelukkig.”

Bij het boek maakte muzikant Ernst van der Sloot tien liedjes over de IJssel. Het liedje over de veerponten zong hij met zijn gitaar voor schipper Teekman.

‘Geen dag zonder de IJssel’ is verkrijgbaar in elke boekhandel langs de IJssel en online bij uitgeverij WBooks in Zwolle.

 

Muzikant Ernst van der Sloot zong met gitaar een liedje over de veerponten voor schipper Teekman. Foto: Wim Eikelboom

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in